Eğitim Sitesi

Sıraltı Tekniği Nedir? Sıraltı Tekniği Hakkında Kısaca Bilgi

Sıraltı Tekniği Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Sıraltı Tekniği:

Seramik boyalarının bisküvi halindeki seramikler üzerine boyanarak üstlerine sır çekilmesi, boyaların sır altında kalması ile oluşan teknik.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Sıraltı Tekniği:

Keramik boyalarının bisküvi halindeki keramikler üzerine boyanarak üstlerine sır çekilmesi, boyaların sır altında kalması ile oluşan teknik.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Türk Üçgeni: Kare planlı bir mekân üzerine kubbenin oturtulabilmesini sağlayan bir geçiş öğesi. Örtülecek mekânın köşelerinin tepe noktaları aşağıda kalan bitişik üçgenler oluşturacak biçimde pahlanması biçiminde tanımlanabilir. Bunlar sayesinde, kare planlı mekânın üstünde en az bir düzgün sekizgen oluşturulmuş olur. İlk kez Anadolu Selçuklu devri yapılarında rastlandığından bu adı almıştır. Konya Karatay Medresesi'nde görüldüğü gibi.

    Enteriyör: 1. Resim sanatında ev içinin resmedilmesi. 2. Ev içinde gündelik yaşamdan sahneleri betimleyen resimler.

    Mescid: Minbersiz İslam ibadet yapısıdır. Diğer İslam ülkelerinde mescit sözcüğü Türkçedeki cami karşılığında kullanılmıştır. Cami-mescit ayrımı sadece Anadolu Türk mimarisinde geçerlidir. Mescitler tek mekânlı oldukça basit yapılardır. Yalnızca secde edilen yer olarak günlük vakit namazlarının kılınabilmesi için genellikle mahalle aralarında ve mahalle ölçeğinde inşa edilmiştir.

    Akromatik: Kromatik renklerin dışında kalan siyah, beyaz ve gri.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü