Eğitim Sitesi

Simetri Nedir? Simetri Hakkında Kısaca Bilgi

Simetri Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Simetri:

1- Bir eksene göre iki yanda, aynı mesafede karşılıklı olarak yer alma.

2- Simetri, parçaların orta eksenin iki yanında, biçimlerin, motiflerin ve renklerin eşdeş olacakları biçimde düzenlenmeleri sonucunda her iki yarımın birbirinin yansıması olmasıdır.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Simetri:

Eksen olarak alınan bir doğrudan, benzer noktaları karşılıklı olarak aynı uzaklıkta bulunan iki benzer parçanın birbirine göre durumu.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Simetri:

Bakışım. İki ya da daha çok şey arasında konum, biçim ve belirli bir eksene göre ölçü uygunluğu.

 

Konfeksiyon Terimi Olarak Simetri:

Bir cismin veya şeklin iki tarafının bir eksene göre birbirinin aynı olması.

 

İnşaat Terimi Olarak Simetri:

Bakışım, tenazur.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Gymnasium: 1. Antik Yunan ve Roma mimarisinde spor etkinliklerinde bulunulan ve içinde eğitim de verilen yapılar. 2. Antik Yunan ve Roma mimarisinde gençlerin düşünsel ve bedensel yönden eğitildikleri, spor etkinliklerinde bulundukları yapılar.

    Lüster Tekniği: Çini yapımında kullanılan bir sır üstü tekniği. Mat beyaz sırlı çini üzerine lüster denilen gümüş ya da bakır oksitli bir bileşikle desenler işlendikten sonra çininin alçak ısıda yeniden fırınlanma yöntemi.

    Tonoz: 1. Örgü teknikleri kullanılarak inşa edilmiş, bir kemerin aralıksız devam etmesiyle oluşan, kagir, eğrisel yüzey ya da yüzeylerden oluşan mimari örtü sistemi. 2. Taş ya da tuğladan örülerek meydana gelen bir mimari örtü elemanı. Biçimine göre beşik tonoz, aynalı tonoz, çapraz tonoz, kaburgalı tonoz, yelken tonoz gibi adlar alır. 3. Bir kemer gözünün aralıksız olarak devam etmesiyle meydana gelen örtü biçimi.

    Plastisite: Heykelin ya da inşa edilmiş bir formun üç boyutlu niteliği. Plastisite daha çok elle biçimlendirilebilen, kalıp alınabilen malzemenin niteliğine gönderme yapar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü