Eğitim Sitesi

Sikke Nedir? Sikke Hakkında Kısaca Bilgi

Sikke Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Sikke:

Osmanlı Devleti'nde genel kullanımdaki madeni paraya denir. Madenî paralara vurulan damga.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Sikke:

Ticarette ve günlük alışverişlerde, ödeme aracı olarak kullanılan, ağırlığı ve içindeki değerli maden miktarı onun devlet tarafından üzerine yerleştirilen resim ve yazı ile garanti altına alınmış küçük madeni bir parçadır.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Sikke:

Madeni Para.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Sikke:

1- Mevlevi dervişlerinin giydikleri yüksek ve tepesi düz keçe külahtır. Sikkenin başa giyilen yeri (ağzı) tepesinden biraz daha genişçe, bir karış üç parmak boyunda, dövme keçeden yapılan bir başlıktır. Külah da denen bu başlık deve tüyü renginde olur. İç içe geçen iki külahtan yapılır.

2- Osmanlılarda; Madenî para, Madenî paralara vurulan damga.

 

Yöresel-Bölgesel Terimi Olarak Sikke:

Atları çayıra çakıldığında zincir veya ayak bağı (Erzurum)

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Rezidans: Elçilerin ve benzeri yüksek devlet görevlilerinin oturmalarına ayrılmış konut.

    Zaptiye: Osmanlı Devletinde toplum güvenliğini sağlamakla görevli askeri polis kuruluşu.

    Kuran-I Kerim: İslam dininin temel ilkelerini, Hz. Muhammet'e gönderilen Allah(C.C.) buyruklarını içeren, bunları bütün insanlığa bildiren Müslümanlığın temel ve de kutsal kitabıdır. Kuran 114 sureden oluşur. Sözcük anlamı "oku-okuyunuz"dur. Kuran'da yalnızca dinsel bilgiler ve buyruklar değil, toplumsal, hukuksal, siyasal ve tarihsel bilgiler de yer alır. İlk olarak Hz. Ebu Bekir zamanında kitap (Mushaf) haline getirilmiş, Hz. Osman zamanında ise yeniden yazılarak çoğaltılmış ve İslam dünyasına dağıtılmıştır.

    Hayat Sahası: Hitler, “Almanya’nın bir dünya gücü olmak zorunda olduğunu, aksi takdirde ortada Almanya diye bir ülke kalmayacağını” düşünmekteydi. Pragmatik ve fırsatçı bir lider olan Hitler, kuşkusuz belli bir program dahilinde hareket etmiş ve üç aşamalı bir dış politika yürütmüştür. Bu aşamalar şöyleydi: Almanya’yı Versailles Barış Antlaşması'nın kısıtlamalarından kurtarmak, Almanya dışında yaşayan bütün Almanları Alman sınırları içine almak (ein Volk, einReich), ve Hayat Sahası ( Lebensraum ) politikasıyla Alman Devleti'nin gücünü en üst düzeye çıkarmak Hayat Sahası, Almanya’nın nüfus artışıyla birlikte hayat standartlarını yükseltebileceği yeni yerler demekti. Hitler’in düşüncesi, nüfus yoğunluğu az, tarıma elverişli toprakların olduğu Doğu Avrupa’dan toprak alınmasıydı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü