Eğitim Sitesi

Sıfat Fiil Nedir? Sıfat Fiil Hakkında Kısaca Bilgi

Sıfat Fiil Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Sıfat Fiil:

Sıfat-fiil: Sayı veya şahsa bağlı fiil çekimine girmeyen, fakat aldığı eklerle fiilin zamana bağlı olarak taşıdığı kavramı sıfatlaştırdığından kendisinde sıfat ve fiil niteliklerini birleştiren fiil şekli: tanınmış kişi, olmadık sözler, uçan kuşlar vb.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Kişileştirme - Konuşturma: Cansız varlıkları veya hayvanları insanmış gibi gösterme, canlandırma, teşhis.

    Belgisiz Sıfat: 1. Kişileri, nesneleri ve diğer kavramları karşılayan adları; sayı, miktar vb. bakımlardan kabataslak gösteren sıfat: Bir akşam birkaç kişi, her gün, hiç kimse, bazı insanlar vb. 2. İsimleri tam ve açık olarak anlatamayan sıfatlara belgisiz sıfatlar denir.

    Türemiş Fiil: 1. Ad veya fiil kök ve gövdelerinden yapım ekleriyle kurulmuş fiil: göz/göz+le-, gözle-m+le- vb. 2. Ad ya da eylem kök ve gövdelerine yapım eklerinin getirilmesiyle oluşan yeni anlamlı, ancak kök anlamıyla ilişkisini koruyan eylemlere türemiş eylem adı verilir.

    Zarf Tümleci: Cümlede yüklemin anlamını zaman, tarz, ölçü, yer, yön vb. bakımlardan daha belirgin duruma getiren, sınırlayan, kelime ve kelime gruplarından oluşan tümleç: Bunları kendisi iyice tahlil etmişti. (A.H.Tanpınar, Huzur, s.166) gibi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü