Eğitim Sitesi

Seslendirme Nedir? Seslendirme Hakkında Kısaca Bilgi

Seslendirme Terimi Hakkında Bilgiler

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Seslendirme:

Bir metni doğru duygu ve düşüncelerle en iyi yansıtabilecek şekilde ve konuşma kurallarına uyarak okuma.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Seslendirme:

Sesli duruma getirmek, sesli olmasını sağlamak, (bir notayı) perdeli okumak.

 

    Benzer Diksiyon ve Hitabet Terimleri

    Telaffuz: Kelimeleri, olması gerektiği şekilde doğru ses ve doğru vurguyla ağızdan çıkarmaktır. Söyleyiş, söyleniş, sesletim.

    Ünsüz (sessiz) harf: Bir ünlüyle iyice uyuşmuş bir boğumlanma gürültüsüyle meydana gelen harflere de ünsüz (sessiz) harf denir.

    Gevşeklik: Ses organlarının genel tembelliğidir ve en çok karşılaşılan durumdur. Bu genel gevşeklik genel bir konuşma sönüklüğüne yol açar. Gevşekliği gidermek için dişleriniz arasına bir kalem sıkıştırın ve aşağıdaki cümleleri hızla okuyun. ● Bir berber bir berbere bre berber beri gel diye bar bar bağırmış. ● Biz de bize biz derler, sizde bize ne derler? ● Pireli peyniri perhizli pireler teperlerse pireli peynirler de pır pır pervaz ederler.

    Ekleme: 1. Konuşurken kelimenin aslında olmamasına karşın kelimeyi söylerken yeni seslerin eklenmesi. Örnek: ilimon, seninlen 2. Konuşurken çeşitli nedenlerle sözcüklere yeni ses ve heceler eklenmesiyle bu kusur meydana gelir. "giderken" yerine "giderkene", "ondan sonra" yerine "ondan sonracığıma" demek gibi

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Diksiyon ve Hitabet Terimleri Sözlüğü