Eğitim Sitesi

Şeriat Nedir? Şeriat Hakkında Kısaca Bilgi

Şeriat Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Şeriat:

Kuran'ın ayetlerine, Hz. Muhammed'in sözlerine ve yaptıklarına, bunlardan çıkarılmış yorumlara dayanan, insanın yaşamını, toplumsal yaşamı düzenleyici, Tanrısal olduğu için hiçbir zaman değişmeyecek olan dinsel kurallar bütünü.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Şeriat:

Kur'an'daki ayetlere, Hz. Muhammed'in sözlerine dayanan İslam kanunu, İslam hukuku. İslam dininin amelî hükümleri, emir ve yasakları. İslâmiyet.

 

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Şeriat:

Şeriat, din manasına geldiği gibi dinin, ibadet ve muamelelere ait hükümlerine de şeriat denir. Yani, şeriat dindir, din de şeriattır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Marksizm (Bilimsel Sosyalizm): XIX. yüzyıl ortalarında Marks ve Engels'in geliştirdikleri tarihsel, toplumsal ve düşünsel görüşe dayalı devrimci siyasal harekettir. Kapitalizmin yok olacağı ve yerine sosyalizmin geçeceğini ileri süren bu öğreti ilk kez 1917 Devrimi ile Rusya'da uygulama alanı bulabilmiştir.

    Bilimsel Tarih: Olayları yer ve zaman göstererek neden-sonuç ilişkisi içinde bilimsel olarak inceler. Tarih bilinci bu sayede ortaya çıkmıştır.

    Balbal: Türklerde ölen kahramanların mezarlarının baş tarafına dikilen mezar taşı. Türklerde, ölen kahramanların öldürdükleri insan sayısını temsil eden baş. Ünlü kumandanların mezarlarına, öldürdükleri düşman sayısınca heykel dikilirdi.

    Debbabe: Eski çağlarda bugünkü zırhlı araç yerine kullanılan, ağaç ve deriden bir savaş aracı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü