Eğitim Sitesi

Sera Gazları Nedir? Sera Gazları Hakkında Kısaca Bilgi

Sera Gazları Terimi Hakkında Bilgiler

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Sera Gazları:

Küresel ısınmadaki paylarına göre:

1-Karbondioksit % 50 : Ormanlar, canlıların solunumu

2-Metan % 13 : Pirinç tarlaları, çiftlik gübreleri, çöp yığınları, bataklıklar

3-Azot oksitler % 5 : Egzoz gazları, fosil yakıtları

4-Kloroflourkarbon gazları % 22 : Spreylerdeki püskürtücü gazlar, Soğutucu aletlerde bulunan gazlar, bilgisayar temizleyicileri

5-Ozon % 7 : Egzoz gazlarının ultraviye ışınlar (güneş ışıkları) ile reaksiyona girmesi ile ozon gazları ortaya çıkar.

 

Coğrafya Terimi Olarak Sera Gazları:

H2O, CH4, NO2, CFC gibi sera etkisini oluşturan gazlar.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Sera Gazları:

Atmosferin ısıtma ve yalıtma etkisine neden olan su buharı, karbondioksit, metan ve ozondan oluşan gazlardır.

 

    Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri

    Toplum Ekolojisi: Çeşitli türlerden oluşan canlı toplumun, bilişimini ve zaman içindeki evrimini, inceleyen ekoloji dalıdır.

    Geri Kazanım: Tekrar değerlendirilebilir atıkların; kaynağında ayrı toplanması, sınıflandırılması, fiziksel ve kimyasal yöntemlerle başka ürünlere veya enerjiye dönüştürülmesine denir. Geri dönüşüm işleminin en önemli basamağı, kaynakta ayırma ve ayrı toplam oluşturmaktadır. Bu atıklar, normal çöple karıştığında bu malzemelerden üretilen ikincil malzemeler çok daha düşük nitelikte olmaktadır.

    Sınrlandırıcı Faktörler: Canlının bulunduğu ortamda, büyümesini, gelişmesini yada yaşamasını sınırlandıran ekolojik faktörlere verilen isimdir. Canlının gelişme devresine göre optimum olmayan, fakat büyümeye izin veren çevre faktörü gelişmeyi sınırlandırır. Sınırlandırıcı faktörün değeri; bitki, cins, tür, çeşit ve gelişme devresine göre değişiklik gösterir. Örneğin, pamukta 0°C yaşamı sınıflandırırken, buğdayda büyümeyi sınırlandırır. Sınırlandırıcı faktör bir ya da birkaç tane olabilir.

    Ototrof Organizmalar: Kendi gereksinimleri olan besin maddelerini; inorganik maddeleri, organik maddeye çeviren çalıların genel ismidir. Genellikle klorofilli bitkiler bu grupta yer alır. Fotosentez yoluyla organik madde yapması için güneş ışığıma gereksinim duymaları nedeniyle, bu bitkilere bu isim verilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü