Eğitim Sitesi

Sembol Nedir? Sembol Hakkında Kısaca Bilgi

Sembol Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Sembol:

İlişki, bağlantı, çağrışım, görenek, alışkanlık vb. nedenlerle, başka bir şeyi temsil eden uyarıcı. Sembol bir dış uyarıcı (örneğin bir kelime), olabileceği gibi, bir içsel süreç (örneğin düşünmede kullanılan bir imge) de olabilir. Bu sonuncusuna sembolik süreç adı da verilebilir.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Sembol:

Belirlenmiş bir anlamı olan resim, şekil, harf gibi işaretlerdir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Sembol:

Duyularla ifade edilemeyen bir şeyi belirten somut nesne veya işaret, remiz, rumuz, timsal, simge.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Tümel: (Mantıkta) Belli bir sınıfa bağlı bireylerin tümünü içine alan. Bütün kapsamıyla alınmış olan (önerme). Bir önermenin tümelliği "bütün" ya da "her" sözcüğüyle gösterilir. Genellik bir terimin kapsamını; tümellik önermede konunun bütün kapsamıyla alındığını gösterir.

    Nous: 1- Anaxagoras'ta evreni düzenleyen maddi olmayan ilke. 2- İnsanın en yüksek yeteneği. Düşünce ve akıl. Düzen ilkesi veya düzenleyici ilke.

    Refleks: 1- Dıştan gelen uyarıcılar karşısında aniden gösterilen istem dışı tepkilere refleks denir. 2- Belirli bir uyarıcıya gösterilen oldukça hızlı, tutarlı ve öğrenilmemiş davranış, tepki. Normal olarak bilinçli olmayıp istemli kontrole tabi değildir. 3- Doğuştan, otomatik, ani ve organizmayı korumaya yönelik davranış.

    Yadsıma (İnkar): Bireyde aşırı kaygıyı uyandıracak olan dış gerçekliğin yok sayılmasına yadsıma denir. Örneğin, ölümcül bir hastalığa yakalanmış bir çocuğun anne ve babası, tanıdan ve beklenen sonuçtan tamamıyla haberdar olmalarına karşın, bir şeylerin kötü gittiğini kabul etmezler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü