Eğitim Sitesi

Şehremaneti Nedir? Şehremaneti Hakkında Kısaca Bilgi

Şehremaneti Terimi Hakkında Bilgiler

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Şehremaneti:

Bu günkü belediye teşkilatının osmanlılar döneminde kurulan ilk şekli, şehrin temizlik ve güzelliği ile ilgilenen mahalli idare.

 

Tarih Terimi Olarak Şehremaneti:

Osmanlı Devleti'nde, bugünkü belediye zabıtası görevini yapan, şehrin temizlik ve güzelliğiyle ilgilenen yerel yönetim. Belediye. İstanbul Belediyesi'nin eski adı.

 

    Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri

    Tekfur: Bizans döneminde vali düzeyinde olan yönetici.

    Ağa Bölüğü: Yeniçeri ocağında önemli bir yere sahip olan "İstanbul Ağası"nın odasına verilen addı. Acemi oğlanları için Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılan odaların otuz birincisi İstanbul Ağası'nın odasıydı. Ağa bölüğü, önceleri bir bölükken sonraları acemi oğlanları çoğalınca bir bölük 9 bölüğe çıkarılmıştı.

    Arpa Emini: Saraydaki padişah ahırının en üst düzeydeki yöneticisi. Ahır masraflarını kendisine emanet edilen paradan yapan kişi.

    İlmiye: Osmanlı Devlet Teşkilatını oluşturan üç ana meslek grubundan biridir. - Adalet, din ve eğitim işlerine bakan sınıftır. - Kazasker, şeyhülislam, kadı ve müderrisler bu gruptadır. - Ulema sınıfı da denir. - Şeyh'ül İslam'ın fetva yetkisi vardır. (Dinen uygunluk)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü