Eğitim Sitesi

Sebil Nedir? Sebil Hakkında Kısaca Bilgi

Sebil Terimi Hakkında Bilgiler

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Sebil:

Kutsal günlerde karşılık beklemeden hayır işin dağıtılan içme suyu. Genellikle camilere bitişik özel bir biçimde yapılmış, karşılık beklemeden hayır işin içme suyu dağıtılan taş yapı, sebilhane. Halk ağzında meyan kökü şerbetini bir hayır için dağıtma.

 

Tarih Terimi Olarak Sebil:

Hayır için yaptırılmış, parasız olarak su alınan içilen çeşme.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Sebil:

Karşılık beklemeden hayır için dağıtılan içme suyu.

 

Sanat Terimi Olarak Sebil:

Cadde ya da sokak kenarlarında yoldan geçenlerin su içmesi için yapılmış hayır yapıları. Sebillerin çeşmelerden farkı bir su sağlama sistemine bağlı olmamalarıdır. Daire ya da çokgen plan kuruluşları ile sebiller bir iç mekâna sahiptirler ve bu mekân dışarıya üzerinde küçük pencere açıklıkları bulunan madeni şebekelerle açılır. Sebiller bir külliyenin parçası olabileceği gibi bağımsız olarakta inşaa edilmişlerdir. Özellikle 18. Yüzyıldan sonra İstanbul'da çok sayıda sebil inşaa edilmiştir.

 

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Sebil:

Arapça, yol anlamına gelir. Hayır ve sevab ümidi ile parasız su dağıtılan, etrafı parmaklıklı ve çoğunlukla kubbe ile örtülü olan binalara, sebil veya sebilhane denir.

 

    Benzer Kur’an-ı Kerim Terimleri

    Ramazan: Oruç tutulan ay. Ay takviminin dokuzuncu ayı, üç ayların sonuncusu.

    Muhkem: 1. Sağlamlaştırılmış, kuvvetli. 2. Sağlam, anlamı açık, yoruma gerek olmayan, okunduğunda manası hemen anlaşılan ayet.

    Vahiy: 1. Allah’ın buyruk, yasak ve öğütlerini insanlara ulaştırmak üzere peygamberlerine özel yollarla iletmesidir. 2. Gizli konuşma, fısıldama, iham etme, ima ve işaret etme, ortaya çıkarma. 3. Peygamberler aracılığıyla insanlara, hayatın hangi ilkelere göre yönlendirilmesi ve nelere uyulup nelerden sakınılması gerektiğini bildiren ilahi bilgi, bu bilginin gönderiliş tarzı.

    Panayır: Belli zamanlarda ve genellikle küçük yerleşim birimlerinde kurulan, sergi niteliğini de taşıyan büyük pazar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kur’an-ı Kerim Terimleri Sözlüğü