Eğitim Sitesi

Şart Birleşik Kipi Nedir? Şart Birleşik Kipi Hakkında Kısaca Bilgi

Şart Birleşik Kipi Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Şart Birleşik Kipi:

Basit zamanlı bir eylemin sonuna ek eylemin koşulunun (-se) getirilmesiyle oluşturulan zamana koşul(şart) birleşik zaman denir.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Ad Aktarması (Mürsel Mecaz): Bir sözü benzetme amacı gütmeden bir başka söz yerine kullanmaktır. Sözcüklerin yeni anlamlar yüklenmesinde bir etken de ad aktarmasıdır. Örnek : "Sinema" için "beyaz perde" "seçime katılmak" yerine "sandık başına gitmek"

    Zincirleme Sıfat Tamlaması: Bir sıfat tamlamasının tamlanan durumundaki kelimesinin +lı/+lı, +sız/+suz vb. sıfat yapım ekleriyle sıfat durumuna sokulması veya tamlananın sıfatının 3. şahıs iyelik ekli kelimelere ağlanmasıyla kurulan tamlama türü: Keskin kokulu ve tadı sert baharat burada hemen her yemeğe katılıyor. (F.R.Atay, Gezerek Gördüklerim: İç Sokak, s.143) vb.

    Yalın durumu: Adın herhangi bir ek almamış yalın durumu: bal, ev, gönül, işçilik vb.

    Abartma (Mübalağa): Bir durumu olduğundan çok ya da az göstermek. Abartmak işi. Örnek : - Bütün gün çalışmaktan iğne ipliğe döndü. - Alem sele gitti gözüm yaşından - Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? - Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın. - Yürümekten ayaklarım koptu. - Bir kükrerse yer yerinden oynar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü