Eğitim Sitesi

Sarnıç Nedir? Sarnıç Hakkında Kısaca Bilgi

Sarnıç Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Sarnıç:

1- Genellikle yağmur suyu biriktirmek amacıyla genellikle toprak altında inşa edilen yer altı su deposu.

2- Su ihtiyacını karşılamak amacı ile yapılan özel su toplama havuzu, su deposu. Üstü açık ya da kapalı olabilir.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Sarnıç:

Su ihtiyacını karşılamak amacı ile yapılan özel su toplama havuzu, su deposu. Üstü açık yada kapalı olabilir.

 

Tarih Terimi Olarak Sarnıç:

Doğal olarak bulunanya da özel olarak yapılmış, kullanılmak üzere yağmur sularını biriktirmeye yarayan yer altı sudeposu.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Sarnıç:

Yağmur suyu biriktirmeye yarayan yer altı su deposu.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Mozaik: 1. Mimari yapıların yer, duvar ve kubbelerine, sıva yaşken küp şeklinde küçük renkli cam ya da taş parçalarının, bir yüzleri dışarıda kalacak şekilde, yan yana gömülerek yapılan resim tekniği. 2. Türlü renklerde, küçük küp biçiminde mermer, taş veya pişmiş toprak parçalarının yan yana getirilmesiyle yapılan resim ve bezeme işi. 3. Taban, duvar ya da kubbelere sıvanan harç üzerine kare prizma biçiminde renkli taş parçalarının yan yana sokulmasıyla yapılan resim tekniği.

    Disiplinlerarası Sanat (Performans Sanatı): Sanat disiplinleri arasındaki sınırları kaldırmak ve "belirli bir sanat türü ile sınırlı olmadan, kendi kavramsal arka planına uygun olarak ve izleyicinin de tamamlaması ile kendine ait yeni bir estetik ve yeni bir anlam bağlamı" meydana getirilmesidir.

    Tipoloji: Bir sanat dalında ya da onun belirli bir alanındaki tüm yapıtların ya da yapıtı oluşturan tek tek ögelerin incelenerek, tiplerin belirlenip gerçek örneklerin bunlara göre sınıflanması işlemi. Örneğin, resim sanatında tüm Rönesans Madonna'larının bir tipolojisi yapılacabileceği gibi, mimarklıkta da Mardin konutlarının pencere tipolojisi oluşturulabilir.

    Ritm (Ritim): 1- Bir kompozisyonda farklı unsurların sıra ile ve belirli aralıklarla birbirini izlemeleri. 2- Gözle görülebilir devamlı biçimlerin tekrarı ile elde edilen akıcılık veya devamlılık. Ölçülü vurguların kullanılması. Renkler, motifler veya fırça ve/veya spatul darbeleri ile yakalanan müzikaliteler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü