Eğitim Sitesi

Sancağa Çıkma Nedir? Sancağa Çıkma Hakkında Kısaca Bilgi

Sancağa Çıkma Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Sancağa Çıkma:

Sancak, Osmanlı yönetim teşkilatında illerle ilçeler arasında yer alan yönetim bölümüdür.
Osmanlı'da şehzadelerin sancağa çıkma usulü vardır. Sancağa çıkan şehzade devlet yönetimini öğrenerek, tahta hazırlanır ve sonunda da güçlü şehzade devlet yönetimini alırdı. Sancaklara şehzadeler sünnet törenlerini gerçekleştirdikten sonra gönderilirdi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İlmihâl: İslam dininin kurallarını öğretmek için yazılmış kitap.

    Sıkıyönetim: Savaş durumu, ayaklanma gibi olağanüstü durumlarda, yurtta güvenliğin sağlanması korunması için, ordunun yardımıyla sağlanan ve özgürlükleri geçici olarak kısıtlayan yönetim.

    Samarra: Abbasi İmparatorluğu'nun yönetim merkezi, Bağdat'ın 100 km. kuzeyindeki kent. Halife Mutasım zamanında 836'da Türk kumandanlarından Eşnas tarafından temeli atıldı. 836-892 yılları arasında burada sekiz Abbasî halifesi hüküm sürdü. Samarra bir kent olmaktan çok saraylar, köşkler, kışlalar, devlet daireleri ve ibadethanelerden oluşan bir merkezdi. İslam sanatının zengin örneklerine rastlanan yerlerden biridir. 848-852 arasında halife Mütevekkil'in yaptırdığı Samarra Camii, dünyanın en büyük camiidir. 240x157 m. boyutlarındaki cami, ziggurat biçiminde yapılmış çok özgün bir minareye sahiptir.

    Hayat Sahası: Hitler, “Almanya’nın bir dünya gücü olmak zorunda olduğunu, aksi takdirde ortada Almanya diye bir ülke kalmayacağını” düşünmekteydi. Pragmatik ve fırsatçı bir lider olan Hitler, kuşkusuz belli bir program dahilinde hareket etmiş ve üç aşamalı bir dış politika yürütmüştür. Bu aşamalar şöyleydi: Almanya’yı Versailles Barış Antlaşması'nın kısıtlamalarından kurtarmak, Almanya dışında yaşayan bütün Almanları Alman sınırları içine almak (ein Volk, einReich), ve Hayat Sahası ( Lebensraum ) politikasıyla Alman Devleti'nin gücünü en üst düzeye çıkarmak Hayat Sahası, Almanya’nın nüfus artışıyla birlikte hayat standartlarını yükseltebileceği yeni yerler demekti. Hitler’in düşüncesi, nüfus yoğunluğu az, tarıma elverişli toprakların olduğu Doğu Avrupa’dan toprak alınmasıydı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü