Eğitim Sitesi

Samarra Nedir? Samarra Hakkında Kısaca Bilgi

Samarra Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Samarra:

Abbasi İmparatorluğu'nun yönetim merkezi, Bağdat'ın 100 km. kuzeyindeki kent. Halife Mutasım zamanında 836'da Türk kumandanlarından Eşnas tarafından temeli atıldı. 836-892 yılları arasında burada sekiz Abbasî halifesi hüküm sürdü. Samarra bir kent olmaktan çok saraylar, köşkler, kışlalar, devlet daireleri ve ibadethanelerden oluşan bir merkezdi. İslam sanatının zengin örneklerine rastlanan yerlerden biridir. 848-852 arasında halife Mütevekkil'in yaptırdığı Samarra Camii, dünyanın en büyük camiidir. 240x157 m. boyutlarındaki cami, ziggurat biçiminde yapılmış çok özgün bir minareye sahiptir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Ulusal Egemenlik: Devletin gücü olan egemenliğin doğrudan doğruya ulusa ait olması. Millî egemenlik, ulus egemenliği ya da hâkimiyetimilliye olarak da adlandırılır.

    Nümizmatik: Nümizmatik veya meskûkât. Para bilimidir. Eski paraları inceleyerek, toplumların ekonomik yapısı hakkında bilgi verir.

    Hicaz: Arap Yarımadası'nın Batısında, Kızıldeniz kıyısında bir bölgedir. Müslümanlar'ın kutsal kentleri olan Mekke ve Medine ile Taif, Cidde kentleri buradadır.

    Cenk: Savaş, harp.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü