Eğitim Sitesi

Şahıs Ekleri Nedir? Şahıs Ekleri Hakkında Kısaca Bilgi

Şahıs Ekleri Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Şahıs Ekleri:

Fiil çekiminde şahıs bildiren ek. 3 şahıs teklik, 3 şahıs çokluk şeklindedir: Bildi-m, bilmiş-im, bil-in, bil-eyim, bile-siniz vb.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Bağlı Cümleler: Ve, veya, ama, da, fakat, halbuki, lakin, meğer vb. bağlaçlardan biri ile birbirine bağlanmış olan ve aralarındaki anlam ilişkisi de bu bağlaçlarla sağlanan bağımsız cümlelerden oluşmuş cümleler: Doktor kendisiyle konuşmak isteyenlerin bulunduğunu anlamıştı; fakat bunları görmemezlikten geldi. (T: Buğra, Küçük Ağa, s.127)

    Tümleç: Cümlede yüklemin anlamını yer, zaman, neden, durum, araç gibi çeşitli yönlerden tamamlayan sözcüklere tümleç denir. Tümleçler yüklemle olan ilgilerine göre nesne (düz tümleç), dolaylı tümleç, belirteç (zarf) tümleci ve ilgeç (edat) tümleci olmak üzere dört gruba ayrılır.

    Şahıs Zamiri: 1. Şahıs gösteren ben, sen, o, bunlar, şunlar, onlar şahıs zamirleridir. 2. Şahıs isimlerinin yerine kullanılan kelimelere şahıs (kişi) zamiri denir.

    Etken Fiil: Öznesi belli olan, öznesiyle kesin ilişkisi bulunan ve herhangi bir çatı eki almamış olan fiil: O hızlı yürüdü, ben kaçtım. (P.Safa. Şimşek,s.23)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü