Eğitim Sitesi

Safra Nedir? Safra Hakkında Kısaca Bilgi

Safra Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Safra:

Bir teknede denge sağlanması için sintinesine konan ağırlık.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Safra:

Karaciğer tarafından salgılanan, yeşilimsi kahverengi bir sıvıdır. Safra, kısmen yağ sindirimine yarayan bir salgı, kısmen de eskimiş alyuvarların tahrip olmaları sonucu oluşmuş bir atılma ürünüdür.

 

Biyoloji Terimi Olarak Safra:

Karaciğer hücreleri tarafından salgılanarak safra kesesinde toplanan ve safra kanalı ile onikiparmak bağırsağına geçerek yağların sindirimine katılan, safra tuzları, kolesterol, safra pigmentleri, yağ asitleri, sodyum klorür içeren sıvı; öd.

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Pala: Küreklerin denize giren enli ve yassı kısımları.

    Alesta Ferro: Demirin fundoya hazırlanması için verilen konuttur. Bu komutun verilmesi ile ırgat kontrol edilir ve zincirin serbestçe akmasını sağlayacak her türlü önlem alınır, bosa pimleri serbest hale getirilir ve demirin ağırlığı yalnız bosa üzerine biner. Demirin fundoya hazır olduğu köprü üstüne "Alesta Ferro Sancak / İskele" demek suretiyle bildirilir. 

    Kürek Lumbarı: Askeri filikalarda iskarmoz yerine küreklerin oturtuldukları oyuk yerler (küpeştede takazlık tahtasında). 

    Cayro Pusula: Cayroskop esasından faydalanılarak yapılmış olan ve hakiki kuzeyi gösteren pusula. Cayro pusulalar arzın mıknatisiyetinden ve pusula yakınında bulunan madenlerin tesirinden ve elektrik akımlarından müteessir olmadığı için daima hakiki kuzeyi gösterir. Ana cayrodan alınan kollar ile geminin muhtelif yerlerine yavru cayro (Repeiter) pusulalar konulabilir. Bu faydaları dolayısıyla gemilerde kullanılması yarar sağlar. 

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü