Eğitim Sitesi

Sadaret Nedir? Sadaret Hakkında Kısaca Bilgi

Sadaret Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Sadaret:

Sadrazamlık (Başbakanlık) anlamında kullanılan deyim.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Sadaret:

Sadrazamlık makamı.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Ağnam Resmi: Osmanlı Devleti'nde hayvan (davar yani koyun, keçi) sahibi Müslümanlardan alınan 1/10 oranındaki vergidir. Bu vergi Osmanlı Devleti'nin tekalif-i örfiye gelirlerinden biridir.

    Kast Sistemi: Soydangelimle sınırlandırılmış kapalı sınıf sistemidir. Hindistan'da ortaya çıkmıştır. Aryânî ırkı kendi üstünlük ve bütünlüklerini koruyabilek için halkı birbirinden farklı sosyal sınıflara ayırmışlardır. Bu sınıflar sırasıyla şöyledir: 1. Brahmanlar (din adamı ve bilginler). 2. Kısatriyalar (prensler ve askerler). 3. Vaisyaslar-Vikyalar (hayvancılık ve tarımla uğraşanlar) 4. Çudralar (işçiler, sanatkarlar ve köleler). Bir de bu sınıfların dışında kalan "Paryalar" vardır. Bunlar insan yerine dahi konulmazdı.

    Batılıcılık: İkinci Meşrutiyetin ilanından sonra ortaya çıkan, Osmanlı Devleti'nin Batılı devletlerle bütünleşmesi gerektiğini savunan düşüncedir.Bu düşünceyi savunanların bir kısmı Batı'nın tüm değerlerini almamız gerektiğini, bir kısmı da yalnızca teknolojisini almamız gerektiğini savunmuşlardır.

    Oturak: Osmanlı ordusunda emekliye ayrılan asker. Emekli.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü