Eğitim Sitesi

Rüzgar Enerjisi Nedir? Rüzgar Enerjisi Hakkında Kısaca Bilgi

Rüzgar Enerjisi Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Rüzgar Enerjisi:

Hareket halindeki havanın kinetik enerjisidir.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Rüzgâr Enerjisi:

Rüzgâr enerjisinin kaynağı güneştir. Güneş enerjisinin karaları, denizleri ve atmosferi her yerde aynı derecede ısıtmamasından dolayı oluşan sıcaklık ve basınç farkları rüzgârı yaratmaktadır. Rüzgâr, yüksek basınç alanından alçak basınç alanına yer değiştiren havanın dünya yüzeyine göre bağıl hareketidir. Rüzgâr enerjisinde rüzgârın hızı, yönü ve esme saat sayısı gibi özellikleri değerlendirilir. Rüzgârın hızı yükseklikle, gücü ise hızının küpü ile orantılı olarak artar. Rüzgâr enerjisinden elektrik üretimi, seçilecek bölgenin meteorolojik özelliklerine ve kullanılacak türbinin tasarımına bağlıdır.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    0 Metre İzohipsi: İzohips eğrilerinin başlangıç yeri deniz seviyesidir (0 metre). 0 metre değerine sahip noktaların birleştirilmesiyle oluşturulan çizgiye 0 metre izohipsi ya da kıyı çizgisi adı verilir. Kıyı çizgisi her haritada sıfır metre değerindedir.

    Deprem Dalgası: Deprem anında, blokların ani olarak kayması ile deprem dalgaları üretilir ve bunlar kayaçlar içerisinde odaktan çevreye doğru yayılırlar. Deprem dalgaları P, S ve Yüzey Dalgaları(Love, Rayleigh) olarak üç gruba ayrılır.

    Göçebe: Sürekli olarak belirli bir meskende oturmayan.

    Aynı Enlemde Değişmeyen Özellikler: 1. Güneş ışınlarının geliş açısı aynıdır. 2. Dünyanın dönüş hızı aynıdır. 3. Yaşanan gece veya gündüz süresi aynıdır. NOT: Aynı enlem üzerindeki her yerin iklim özellikleri özel konumun etkisiyle (denize uzaklık, yükselti vb.) değişebilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü