Eğitim Sitesi

Renkli Sır Tekniği Nedir? Renkli Sır Tekniği Hakkında Kısaca Bilgi

Renkli Sır Tekniği Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Renkli Sır Tekniği:

Osmanlılar tarafından uygulanan bir çini tekniği. Bu teknikte boya kullanılmaz. Sırın kendisi renklidir. İlk olarak, levha üzerinde sırların birbirine karışmasını önleyen, kontur oluşturan bir madde ile sınırlar belirlenir. Daha sonra, istenilen renkli sırlar boya gibi kullanılarak levha renklendirilir ve fırınlanır. Isı karşısında eriyen sırlar kontur içinde kalarak birbirlerine karışmazlar.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Renkli Sır Tekniği:

Osmanlılar tarafından uygulanan bir çini tekniği. Bu teknikte boya kullanılmaz. Sırın kendisi renklidir. ılk olarak, levha üzerinde sırların birbirine karışmasını önleyen, kontur oluşturan bir madde ile sınırlar belirlenir. Daha sonra, istenilen renkli sırlar boya gibi kullanılarak levha renklendirilir ve fırınlanır. Isı kapışsında eriyen sırlar kontur içinde kalarak birbirlerine karışmazlar.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Karşıtlık: Resmin diğer tüm unsurları arasındaki karşıtlıklar resmin anlatım olanaklarının en önemli unsurlarından birisidir.(Contrast)

    Amorf: Biçimi belirli bir düzene uymayan. Tanımlanması zor, düzensiz biçimlerde bulunan mineral, madde ya da nesneler için kullanılır.(fr. Amorfe)

    Belgesel: Belge niteliği taşıyan, dokümanter.

    Balbal: 1. Orta Asya'da Türklerin mezarları çevresine diktikleri tek parça taş. Bunların bazılarında kabartmalar ya da kazıma yazı ve şekiller bulunur. 2. Eski Türklerde kişinin anılması için mezarının veya bazı kurganların etrafına dikilen taş.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü