Eğitim Sitesi

Renk Sapması Nedir? Renk Sapması Hakkında Kısaca Bilgi

Renk Sapması Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Renk Sapması:

Bir objektifin skaladaki bütün renkleri film yüzeyine iletemediği ve renklerin salkımlandığı (objenin çevresinde muhtelif renklerin belirmesi) ile netliğin
kaybolduğu optik bozukluktur. Genel olarak teleobjektiflerin maksimum
açıklıkta kullanılması halinde ortaya çıkar. Farklı teknolojileri kullanan optiklerin kullanımı ile düzeltilebilmektedir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    TIFF (Tagged Image File Format): 1- TIFF, birçok farklı özelliği bünyesinde barındıran bir biçimdir. Fotoğraf makinelerinde bazen kullanıldığını görebilirsiniz. Özelliği hem EXIF verisini barındırması hem de gerektiğinde kayıpsız şekilde fotoğrafları kaydetmesidir. 2- Sıkıştırma yapmadan çekim imkanı sağlayan bir resim formatıdır. Sıkıştırma yapmadan dosya oluşturur ama çok yer kapladığından resim çekim sırasında işlem zamanı biraz daha uzun olur.

    Telekonvertör: Fotoğraf makinesi ile objektif arasına yerleştirilerek odak uzaklığını artıran optik aksesuar. Günümüzde en yaygın olarak 2x ve 1.4x kullanılmaktadır. Fotoğrafı çekilecek konuyu 1.4 katından 2 katına kadar büyültebilen ve fotoğraf makinesinin gövdesi ile objektif arasına takılan bir optik araç.

    Solarizasyon: Solarizasyon işlemi, normal geliştirme işlemi sırasında duyar katın çok kısa süreli olarak beyaz ışığa gösterilmesi ve daha sonra geliştirme işlemine devam edilmesidir.

    Opak: Işık geçirmeyen ve saydam olmayan malzeme. Örneğin renkli veya siyah beyaz karta basılı fotoğraflar birer opaktır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü