Eğitim Sitesi

Renk Nedir? Renk Hakkında Kısaca Bilgi

Renk Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Renk:

Cisimler tarafından yansılanan ışığın gözde oluşturduğu duyum. Üç temel renk vardır : kırmızı, mavi ve sarı. Siyah renk değildir; çünkü üzerinde ışığın yansıyabileceği boya yoktur. Beyaz ise gökkuşağındaki tüm renklerin yutulmasından kaynaklanır.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Renk:

Işığın nesneler üzerine çarpması ve nesneden gözümüze yansıması sonucu, gözümüzde meydana gelen duyumların her birine renk denir.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Renk:

Işık dalgalarının gözde (veya başka alıcıda) dalgaboyuna bağlı olarak oluşturduğu duyum. Bir yıldızın rengi sıcaklığının bir fonksiyonudur.

 

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Renk:

Cisimler tarafından yansılanan ışığın gözde oluşturduğu duyum.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Dış Sınır: Bir biçim (shape)in veya hacim (form)in dış çizgisi veya en dış kenarı ('siluet'i).

    Spatula: İspaula. Bir yüzeye boya, macun, alçı sürmek ve bunları ezerek yaymak amacıyla kullanılan enli ve çelik ağızlı ve tahta saplı alet.

    Lavi: 1- Sulandırılmış tek renkle ya da mürekkeple yapılan çalışma. 2- Siyah, kahverengi ve çini mürekkebi gibi koyu renk boyaların sulandırılması ile elde edilen ve açıktan koyuya doğru pek çok değerler sağlayan resim çalışması.

    Pozitif: Çekilen konuların aynı renk ve görüntü de görünen, kimyasal olaylardan sonra da pozitif görüntü veren filmlere denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü