Eğitim Sitesi

Rekreasyon Nedir? Rekreasyon Hakkında Kısaca Bilgi

Rekreasyon Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Rekreasyon:

Boş zamanların hoşça ve dinlenerek değerlendirilmesi.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Rekreasyon:

1- İnsanların boş zamanlarında, eğlence ve tatmin dürtüleri ile, gönüllü olarak katıldıkları aktiviteler, boş zamanı değerlendirme faaliyetleri.

2- Rekreasyon (Latince recreatic), kelime olarak dinlendirmek, eğlendirmek, canlandırmak gibi anlamlara gelmektedir. Rekreasyon zorunlu çalışma faaliyetlerinden bağımsız olarak bireyin onarılması ve geliştirilmesi, bireyin zamanını dilediği gibi kullanmakta serbest olması, insanın fiziksel gücünü onarmaya ve ruhsal kapasitesini zenginleştirmeye yönelik faaliyetler; bireyin isteyerek katıldığı tüm faaliyetler, zorunlu faaliyetlere karşıt olarak özgürce seçilen faaliyetler. Fiziksel ve sosyal çevrenin değişmesi. İnsanın boş zamanlarında yaptığı faaliyet olarak tanımlanabilir.

Genel rekreasyon faaliyetleri: Kısa dinlenmeler; plaj, kış sporu gibi.
Hafta sonu gezileri.
Turizm diye sınıflandırılabilir. Organize rekreasyon faaliyetleri:
Artistik (edebiyat, sinema, tiyatro, müzik, sergi vb.) Entellektüle ( Konferanslar, radyo-tv, vb.)
Sosyal (Aile, fuar, kongre, toplantı vb.)
Pratik uğraş (Bahçecilik, elişleri vb.)
Fiziki (Spor, av, yürüyüş, vb.)

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Rekreasyon:

İnsanların boş zamanlarında eğlence ve spor amacı ile gönüllü olarak katıldıkları faaliyetler.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Yerleşmeyi Etkileyen Faktörler: Türkiye'de yerleşmelerin dağılışını birtakım doğal ve beşerî faktörler belirler. Bunlar; 1. İklim 2. Su Kaynakları 3. Yer şekilleri 4. Toprak Verimliliği 5. Bitki Örtüsü 6. Göçler 7. Ulaşım Olanakları 8. Ekonomik Faaliyetler

    Peri Bacaları: Genellikle akarsu vadilerinin yamaçlarında bulunan volkanik tüfler üzerinde, daha çok sel sularının ve rüzgârın oluşturduğu aşınım şekilleridir.

    Meteor (Göktaşı): Uzaydan Dünya'nın yüzeyine düşen kütle.

    Nebula Teorisi: Güneş Sisteminin oluşumu ile ilgili farklı teoriler ortaya atılmıştır. En geçerli teori sayılan Kant-Laplace teorisine Nebula teorisi de denir. Bu teoriye göre, Nebula adı verilen kızgın gaz kütlesi ekseni çevresinde sarmal bir hareketle dönerken, zamanla soğuyarak küçülmüştür. Bu dönüş etkisiyle oluşan çekim merkezinde Güneş oluşmuştur. Gazlardan hafif olanları Güneş tarafından çekilmiş, çekim etkisi dışındakiler uzay boşluğuna dağılmış ağır olanlar da Güneşten farklı uzaklıklarda soğuyarak gezegenleri oluşturmuşlardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü