Eğitim Sitesi

Referans / Danışma Nedir? Referans / Danışma Hakkında Kısaca Bilgi

Referans / Danışma Terimi Hakkında Bilgiler

Kütüphanecilik Terimi Olarak Referans / Danışma:

1. Kullanıcıların ihtiyacı olan bilgiyi sunma hizmeti.

2. Bazen “referans” kelimesi, ansiklopediler, indeksler, el kitapları, sözlükler vb. gibi kaynakları içeren koleksiyonunu adlandırmakta kullanılır.

3. Bir esere alıntı yapmak da referans olarak bilinir.

 

    Benzer Kütüphanecilik Terimleri

    Bibliyografik Gönderme / Referans (Bibliographic Citation): Kataloglarda, dizinlerde ve literatür kaynakçalarında kullanılan ve bir yayının teşhis edilmesine yarayan bilgi. Formatları değişebilir ama bir kitap göndermesi (atıf) genellikle en azından yazar, başlık, yayıncı ve yayın tarihi hakkında bilgiler içerir. Bir makale göndermesi ise yazar, başlık, tarih ve makalenin içinde yer aldığı süreli yayın hakkında bilgiler içerir.

    Bibliyografik Veritabanı (Bibliographic Database): Bir katalog veya dizinin elektronik versiyonu. Elektronik bir veritabanını kullanan kullanıcı, yayın, yazar, konu, başlık ya da başka tarama terimleri altında araştırma yaparak aradıklarını bulabilir.

    Anonim Eser: Yazarı belli olmayan eser.

    JPEG (Birleşik Fotoğraf Uzmanları Grubu): Sayısal formattaki sabit görüntüleri 100:1 veya daha yüksek oranda sıkıştırma standardıdır. Veri sıkıştırılması görüntünün küçük piksel bloklarına bölünmesiyle ve istenilen oran yakalanana kadar bu işlemin tekrarlanmasıyla gerçekleşmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kütüphanecilik Terimleri Sözlüğü