Eğitim Sitesi

Reaya Nedir? Reaya Hakkında Kısaca Bilgi

Reaya Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Reaya:

1. İslam ve Türk-İslam devletlerinde, bu arada Osmanlılarda genel olarak uyruklar ve yönetilen sınıflar, özel olarak da doğrudan üretici bağımlı köylüler için kullanılan terim. Arapça raiyye (sürü) sözcüğünün çoğuludur.

2. Osmanlı Devleti'nde Mülk toprakta çalışan, vergi ödeyen halk.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Reaya:

Bir hükümdarın yönetimi altındaki halk.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Reaya:

Bir hükümdarın yönetimi altındaki halk.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Reaya:

Osmanlı Devletinde yönetime katılmayan, geçimini tarım ve sanayi alanında üretim yapmak ve ticaretle uğraşmak yoluyla sağlayan ve devlete vergi veren halka reaya deniliyordu. Reaya, çeşitli din, dil ve ırklara mensup topluluklardan oluşuyordu.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Vire Vira: Kuşatılan bir kalenin teslim şartı. (İki taraf arasında müzakere yoluyla tespit edilirdi).

    Cebeci: 1- Savaş araç ve gereçlerini mevzilere ve tabyalara gönderen ordu sınıfına verilen unvan. Bugünkü ordonat (ordu donatım) deyiminin karşılığı. 2- Osmanlı Devleti'nde Kapıkulu yayalarının silahlarını üreten, onaran ve bakımını yapan, savaşta askerlere silah ve cephanesini ulaştıran kapıkulu yayalarından geri hizmette bir askeri sınıftır. II. Mehmet zamanında kurulmuş ve 1826 yılında Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması ile ortadan kaldırılmıştır.

    Diplomatik: Fermanlar, beratlar ve dönemin yazışmalarını inceler. Siyaset bilimi olarak da adlandırılır. Başlangıç noktası Kadeş Barışının imzalanmasıdır.

    Tezkireci: Özel kalem müdürü. Kâtip. Yazıcı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü