Realizm (Gerçekçilik) Terimi Hakkında Bilgiler
Sanat Terimi Olarak Realizm (Gerçekçilik):
Dünyayı olduğu gibi betimlemeyi savunan sanat akımı.
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Realizm (Gerçekçilik):
Varlık vardır anlayışı realizmdir. Realizm varlığın insan bilincinin dışında insan bilincinden bağımsız olarak var olduğunu savunur. Realizme göre dış dünya bizden bağımsız olarak vardır. Var olan nesnel olandır, duyu organları aracılığıyla algılanabilir olandır. Kısacası realizm insan bilincinden bağımsız bir varlığın olduğunu öne süren yaklaşımdır. Tarih içerisinde pek çok realizm anlayışı görülür.
Benzer Sanat Terimleri
Estetiksel Haz: Sanat yapıtları , sanat duygusuna sahip güzellikten haz alma yeteneğinde bir izleyici kitle doğururlar; bu yüzdende ta başından beri sanat , çok çeşitli yollardan haz alınacak bir gereksinim olmuştur.Kapitalist toplumlarda toplumsal üretim ile özel sahiplenme arasındaki uzlaşmaz çelişki ,yabancılaşmaya, dolayısıyla emek ile Estetiksel Haz arasındaki bir karşıtlığın doğmasına olduğu kadar ,özel haz alma yeteneğinin Estetiksel Haz'ın nesnesiyle içeriğinden ayrılmasına da yol açar.
Ölçme: Yapılan araştırmaların sonuçlarının sembollerle ya da rakamlarla gösterilmesi.
Plastik: Güzel sanatlar kapsamında "plastik", biçimin işlenmiş, boyutluluk ve hareket kazanmış niteliği için kullanılan bir sıfattır. Daha çok "plastik bir biçim" ya da "plastik" (yoğrulabilirlik) olarak tanımlanan bu nitelik, resimde olduğu gibi iki boyutlu biçimin derinlik yanılsamasıyla algılanan, mekân içindeki üç boyutu biçimlenişi ya da heykelde olduğu gibi biçimlerin oylumları, dolgunlukları ve üç boyutluluğu gibi kütleye verilen çeşitliliği tanımlar.
Fotoğraf: Görüntünün(ışığın) bir mercekler sistemi aracılığıyla eczalı duyar kart üzerinde sabitleştirilmesiyle oluşan resimdir.
Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.
- Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri Sözlüğü
- Atıcılık Terimleri Sözlüğü
- Masa Tenisi Terimleri Sözlüğü
- Özel Eğitim Terimleri Sözlüğü
- Bisiklet Terimleri Sözlüğü
- Coğrafya Terimleri Sözlüğü
- Hukuk Terimleri Sözlüğü
- TERİMLER SÖZLÜĞÜ ANA SAYFA