Eğitim Sitesi

Realizm (Gerçekçilik) Nedir? Realizm (Gerçekçilik) Hakkında Kısaca Bilgi

Realizm (Gerçekçilik) Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Realizm (Gerçekçilik):

Dünyayı olduğu gibi betimlemeyi savunan sanat akımı.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Realizm (Gerçekçilik):

Varlık vardır anlayışı realizmdir. Realizm varlığın insan bilincinin dışında insan bilincinden bağımsız olarak var olduğunu savunur. Realizme göre dış dünya bizden bağımsız olarak vardır. Var olan nesnel olandır, duyu organları aracılığıyla algılanabilir olandır. Kısacası realizm insan bilincinden bağımsız bir varlığın olduğunu öne süren yaklaşımdır. Tarih içerisinde pek çok realizm anlayışı görülür.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Şasi: Tuvali bezinin üzerine gerildiği ahşap çerçeve.

    Sanatsal Düzenleme: Çizgi, biçim, doku, renk, değer ve mekân gibi görsel sanatlar ögeleriyle bütünlük, denge, ritim, tekrar, oran, vurgu vb. görsel sanatlarda temeli oluşturan düzenleme ilkeleri.

    Gotik: 1- Avrupa'da Ortaçağ mimarisine verilen ad. XII. yüzyılın ortasından Rönesans'a kadar olan süreyi içeren Gotik, resim ve heykeli de kapsayan genel bir üslup halinde ele alınır. Geç Gotik, Uluslararası Gotik gibi alt başlıklara da ayrılmıştır. 2- 12. Yüzyıldan 15. Yüzyıla kadar devam eden Avrupa Orta çağ sanatında bir stil.

    Bedesten: 1. Kumaş, mücevher vb. değerli eşyaların alınıp satıldığı kapalı tarihî çarşı. 2. Eş büyüklükte kubbelerle örtülü Osmanlı çarşı yapısı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü