Eğitim Sitesi

Pürizm Nedir? Pürizm Hakkında Kısaca Bilgi

Pürizm Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Pürizm:

Arıtmacılık.

 

Edebiyat Terimi Olarak Pürizm:

Dilde arıcılık.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Pürizm:

Arıtmacılık. Binanın veya eşyanın çevre çizgilerini, ayrıntılı çizimler gibi belirli çizgiler içine alır ve böylece esere anıtsal oranlar verir.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Rokoko: 1. 1- XVIII. yüzyılda ortaya çıkan süslemeci sanat akımı. Resim sanatında saray yaşamından alınan konular ön plana geçmiş, heykeller dekoratif amaçlı biblolara dönüşmüş, mimaride ise bitkisel motifli bezemeler tavan ve duvar yüzeylerinde süsleme amacıyla bolca kullanılmıştır. 2. Barok anlayışının en son sureci içerisinde duyarlılık üst düzeye cıkmış ve bu süreç barok sanattan farklı özellikler göstermeye başlamıştır. Bu surece Rokoko adı verilir. 3. Fransa'da 18. yy.da baroktan sonra ortaya çıkan bol kavisli, gösterişli bir süsleme üslubu.

    Temperra: Yağ, reçine, tutkal, yumurta akı gibi bağlayıcı maddelerin madenî ya da toz boyalarla karıştırılmasıyla yapılan boya ve resim tekniği.

    Rölyef: Kabartma da denir. Bir düzlem üstüne tasarlanıp gerçekleştirilen heykelcilik ürünü. Rölyefte, üç boyutlu heykele özgü niteliklerin yanı sıra perspektif gibi iki boyutlu resimsel ögelerden de yararlanılır. Taşın yanısıra ahşap, metal, seramik, pişmiş toprak, fildişi ve alçı en yaygın kullanılan malzemeleridir.

    Selsebiller: Çeşme ve sebilden farklı olarak saray veya köşklerin bahçe veya duvarına bitişik olarak yapılan, yukardan aşağıya doğru büyüyen çanaklardan oluşan su yapılarıdır. Osmanlı döneminde Divanhane toplantılarında gizlilik amaçlı olarak kullanılmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü