Eğitim Sitesi

Pulpa Nedir? Pulpa Hakkında Kısaca Bilgi

Pulpa Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Pulpa:

Dilin dentin ile çevrili, kan damarları ve sinirlerin bulunduğu gevşek bağ dokusundan oluşan en iç kısmı; diş özü.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Pulpa:

Dişin orta kısmında bulunan yumuşak doku, diş özü.

 

Ağız ve Diş Sağlığı Terimi Olarak Pulpa:

1. Kronun altındaki kan damarları ve sinirleri de içeren yumuşak ve hassas bir doku.

2. Dişin ortasındaki canlı dokudur. Dentinin içine yerleştirilmiş olan pulpanın yapısında sinir hücreleri ve dişi besleyen kan damarları bulunmaktadır.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Parazitizm: Dünyaya gelen her canlı beslenir, çoğalır ve soyunu devam ettirmeye çalışır. Canlılar yaşayabilmek için çoğu kez diğer canlılar ile yarışmak hatta savaşmak zorundadır. Kimi kendi yararına, başka canlıların zararına şeklinde adapte olmuş durumdadır. Böyle canlılar parazittir ve bu yaşama parazitlik (parazitizm) denir. Parazit sözcüğü Yunanca para (yanında) ve sitos (besin) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Bir canlının içinde veya üzerinde onun zararına olarak yaşamaya adapte olan canlı anlamına gelmektedir. Parazit bu şekilde kendini korurken, besinini de sağlamaktadır. Üzerinde adapte olduğu canlıya konak denmektedir ve bu çoğunlukla kendisinden daha büyük bir canlıdır.

    Vagus: Beyinden çıkan 10.sinir. Mide, bağırsak, kalp ve akciğerlerin otomatik çalışmalarını sağlar.

    Epiglottis: 1- Besinler yutulduğu zaman soluk borusunun açıklığı üzerine eğilerek onu kapatan telsi, kıkırdaksı hareket edebilen esnek uzantı; gırtlak kapağı. 2- Larinks girişi, glottisi örten kapağa benzer yapı.

    İkiye Bölünme: Bir prokaryotun hücresinin büyüklükleri birbiriyle kıyaslanabilir iki yavru hücreye bölünerek gerçekleşen çoğalma olayı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü