Eğitim Sitesi

Proporsiyon Nedir? Proporsiyon Hakkında Kısaca Bilgi

Proporsiyon Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Proporsiyon:

Oran, nispet. Bir parçanın diğer parçaya ya da bütüne olan bağlantısı.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Proporsiyon:

Oran, nispet.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Einfuhlung Kuramı: Sanat yapıtlarının alımlanmasına ve psişik etkinsine ilişkin burjuva kuramı.Felsefi olarak öznel idealizme dayanan Einfuhlung kuramına göre ,sanatın imge özelliği önemsizdir.Bu görüşün ilk belirtilerine romantisizme rastlanmakla birlikte ,ilk kez (19. yüzyılın sonlarıyla 20. yüzyılın başları arasına başlıcalıkla T.Lipps tarafında ) psikolojik burjuva estetik eğilimi içinde kuram olarak geliştirilmiştir.

    Skolastik: İnanç ve bilgiyi kiliseyle, özellikle Aristoteles'in bilimsel sistemini uyumlu bir biçimde birleştirmeye çalışan Orta Çağ felsefesi.

    Gerçeküstücülük (Sürrealizm): Doğanın mantıksal görüntüsünü değil insanın bilinçaltında ve rüyalarındaki dünyasını göstermek isteyen sanat akımı.

    Serigrafi: 1- İpek Baskı ve Şablon baskı adlarıyla da anılan bu teknik Çin'de ve Japonya'da yüzyıllar önce kumaşlara baskı yapmak için kullanılmıştır. Bir çerçeveye ipek, sentetik iplik veya bronz telden ince bir dokuma gerilerek elde edilen eleğin basılmayacak yeri kapatılır. Oluşan kalıp kağıt üzerine oturtulur ve eleğin içine konan baskı boyasının sıyrılarak alttaki kağıda geçmesiyle baskı elde edilir. 2-Özel dokulu İpekli bir kumaş kullanılarak özgün baskılar yapma işlemi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü