Eğitim Sitesi

Pozlama Nedir? Pozlama Hakkında Kısaca Bilgi

Pozlama Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Pozlama:

Fotoğraf makinesinde filme ışık verilerek görüntü oluşturmak.

 

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Pozlama:

Işığa duyarlı bir malzemeyi kısa bir süre nesneden gelen ışınla etkilendirilmesi, ışıklandırma.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Calibration (Kalibrasyon): Renk uygunluk ayarıdır. Kalibrasyon şeklinde günümüz dilinde de kullanılmaktadır. Yani monitörde gördüğümüz renk tonajları ile baskıda gördüğümüz renk tonajlarının uygunluk arz etmesidir. İyi kalibre edilmemiş bir monitörde gerçek renkleri göremeyeceğimiz gibi neticede baskıdan çıkmış farklı tonajlara da şaşırmamamız gerekir. Bazı renk uygunluk standartları vardır. Ki bunlar çeşitli yazılımlar ile uygulanabilir. O taktirde monitörde gördüğünüz görüntü renk tonajlarının aynını baskıda görmeniz mümkündür. Tabi ki burada monitörün de elektronik olarak kalibre edilmeye müsait kaliteli bir monitör olması gerekmektedir.

    Adaptör: Fotoğrafçılıkla bir objektifle çapları birbirinden farklı olan parçalarından birini ötekine geçirebilmek için yararlanılan bağlayıcı, farklı boy ve şekillerdeki metal tüp, soket, priz, bilezik benzeri parça; uyarlayıcı.

    JFIF: JPEG resim dosya formatının özel bir tipidir. EXIF olarak ta bilinir.

    FireWire (IEEE-1394): Daha çok yeni versiyon bilgisayarlarda özellikle Macintosh'larda var olan bir nevi bağlantı kapısıdır. Resim ve video gibi çok yer kaplayan büyük dosyaların bilgisayar ortamına Seri, Paralel ve USB bağlantı kapılarına göre çok daha hızlı bir şekilde aktarılmasını sağlar. Sony'de adı i-Link olarak ta ifade edilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü