Eğitim Sitesi

Plise Makinesi (Pleater) Nedir? Plise Makinesi (Pleater) Hakkında Kısaca Bilgi

Plise Makinesi (Pleater) Terimi Hakkında Bilgiler

Moda ve Dikiş-Nakış Terimi Olarak Plise Makinesi (Pleater):

Büzgü veya elastikiyet için kumaşları hızlıca büzmek ve dikmek için kullanılır. Kumaş, kumaşı plise yapan, elle çalışan bir dizi makaraya sarılır, sonra pamuk veya lastik geçirilmiş bir iğne sırası ile dikilir.

 

    Benzer Moda ve Dikiş-Nakış Terimleri

    Şev Yapılmış Köşe (Mitred Corner): Kumaş bir köşede birleştirildiğinde veya etrafında şekillendiğinde oluşan verev dikiş (ör. kıvrım yerlerinin bir kolun kesik aralığının köşesinde veya bir perdenin altında birleştiği yerler). Dikişten sonra, fazlalık kumaş alt tarafta kesilir.

    Kenar Dikişi (Overedge Stitch): Dikiş payının kenarında çalışılan, tek bir harekette çok dar bir dikiş yeri diken ve düzelten önceden ayarlanmış makine dikişi; genelde dikiş payının kumaşın ön yüzünden göründüğü ince kumaşlarda kullanılır.

    Balıksırtı dikiş (Herringbone stitch): Telaların veya pervazların kenarlarını bir giysi parçasının iç kısmı ile birleştirmek için kullanılan, elde çalışılan kenar bastırma dikişi. Bu dikiş her zaman soldan sağa doğru çalışılır.

    Dikiş Yeri Ölçer (Seam Gauge): İğne plakasına takılan ve düz dikiş yerlerini dikmede kullanılan, dikiş makinesinin ayarlanabilir ek parçası.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Moda ve Dikiş-Nakış Terimleri Sözlüğü