Eğitim Sitesi

Pleiotropi Nedir? Pleiotropi Hakkında Kısaca Bilgi

Pleiotropi Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Pleiotropi:

Bir gen tarafından birden daha fazla karakterin belirlenmesi.

 

Genetik Terimi Olarak Pleiotropi:

Klasik Mendel kalıtımında bir gen sadece belirli bir fenotipik karakteri belirler. Ancak, bu durum her zaman geçerli değildir. Tek bir genin birden fazla fenotipik özelliği etkilemesine pleiotropi adı verilir. Örneğin Drosophila'da beyaz göz renginin meydana gelmesini sağlayan çekinik bir gen, aynı zamanda dişilerde sperm depolayan torbanın şeklini de belirler. Aynı şekilde Drosophila'da larvaların yarı şeffaf olmasını sağlayan çekinik bir gen, larvaların gelişimini de engelleyerek ölüme neden olur.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Çok Alellilik: Bir türde bir özellikle ilgili olarak ikiden fazla gen çeşidinin bulunması durumuna çok alellilik denir. Bireyler bu alellerden ancak ikisini taşıyabilir. Bu genlerin birbirlerine karşı baskınlık ve çekiniklik durumlarına bağlı olarak farklı fenotipik kombinasyonlar görülebilir.

    İnterkinez: I. Ve II. Mayoz arasında interfaz olmadan direkt Mayoz II'ye geçilir. Bu nedenle DNA eşlenmesi olmaz. Mayoz 1 ve mayoz 2 arasındaki kısa hazırlık evresine interkinez denir.

    Monomer: 1. Büyük moleküllerin hidrolizi sonucu oluşan en küçük yapı birimi. 2. Diğerlerine bağlanarak polimer yapabilen molekül ağırlığı nispeten küçük bileşiğin basit bir molekülü. 3. Kompleks yapıları oluşturan en küçük moleküler yapı.

    Serebrum: Omurgalılarda kafa tasının üst kısmını işgal eden beynin ana kısmı. İnsanda iki beyin yarım küresi Corpus callosum'la birleşerek merkezi sinir sisteminin en kısmını oluşturur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü