Eğitim Sitesi

Plebisit Nedir? Plebisit Hakkında Kısaca Bilgi

Plebisit Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Plebisit:

Bir kimseyle ya da bir sorunla ilgili olarak halkın olumlu ya da olumsuz kanısının belirmesi için başvurulan oylama.

 

Hukuk Terimi Olarak Plebisit:

Devletler hukukunda bir ulusun hangi devlete bağlanacağıyla ilgili oylama , Halk oylaması.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Plebisit:

Devletler hukukunda bir ulusun hangi devlete bağlanacağıyla ilgili oylama.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Humbara: Demirden veya tunçtan dökülmüş, içi boş ve yuvarlak olarak yapılan içine patlayıcı madde konularak düşmana el ile ya da toplarla ve havanlarla atılan bombalardır.

    Şamanlık: Kuzey ve Orta Asya'da Türkler arasında günümüze kadar süregelen doğaya tapma, doğaüstü ruhlara inanma temeline dayalı din.

    Kavimler Göçü: Orta Asya'da yaşayan Asya Hunları'nın bir bölümü Çinliler'in Doğu Hunları'nın ve öteki kavimerin baskılarıyla Batıya doğru göç etmeye başladılar. Karadeniz'in Kuzeyi'nden dolaşarak Macaristan'a geldiler. Burada yaşayan Ostrogotları kovdular. Ostrogotlarda daha batıya giderek Vizigotlar'ı kovunca kavimlar göçü tüm Avrupa'ya yayılacak şekilde yönlenmiş oldu. Avrupa'da yüz yıldan uzun süren bu karmaşa ve alt üst oluş dönemi başladı. Kavimler Göçü'nün sonucunda: 1. Kölelik düzeni yıkıldı, feodal düzen kuruldu. 2. Kavimlerin birbirleriyle kaynaşması sonucu yeni topluluklar oluştu. Modern Avrupa'nın temelleri atıldı. 3. Kutsal Roma İmparatorluğu'nun topraklarında yeni devletler kuruldu. 4. Kutsal Roma İmparatorluğu önce ikiye ayrıldı (395), bir süre sonra da Batı Roma İmparator-luğu yıkıldı (476). 5. İlkçağ sona erdi, Yeniçağ başladı. 6. Kilisenin, Hristiyan Avrupa'da egemenlik kurabilmesi için elverişli koşullar oluştu. 7. Avrupa Hun ve Avar devletleri kuruldu.

    Arazi-İ Emiriyye (Beylik Toprak): Osmanlı Devleti'nde aslı Beyt-ül Mala (devlet hazinesi) ait olan, tasarruf (kullanım) hakkı kişilere verilen tarla, çayır, yaylak, kışlak, koru vb. özellikteki topraklardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü