Eğitim Sitesi

Plazmitler Nedir? Plazmitler Hakkında Kısaca Bilgi

Plazmitler Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Plazmitler:

Plazmitler, bakterilerde kromozom dışında bulunan ve kendi kendine bölünebilen halkasal yapıdaki küçük DNA'lardır.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Gen Klonlaması: Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra bu bakteri aracılığı ile pek çok kopyasının üretilmesi işlemine gen klonlaması adı verilir.

    Heterozigot (Melez Döl): Yavruda karakteri oluşturan iki genin de farklı şekil ve özellikte olmasıdır. Yani bir karakteri belirleyen genlerden birisi baskın diğeri çekinik ise buna heterozigot (melez döl) denir. Uu, Aa, Bb, Ee gibi. Harfler temsilidir, bir karakteri ifade eder. AA - Homozigot - baskın karakter Aa - Heterozigot - baskın karakter aa - Homozigot - çekinik karakter

    Tek Gen Hastalıkları: Genetik yapılardaki değişimler (mutasyon) sonrasında meydana gelen hastalıklar.

    Pleiotropi: Klasik Mendel kalıtımında bir gen sadece belirli bir fenotipik karakteri belirler. Ancak, bu durum her zaman geçerli değildir. Tek bir genin birden fazla fenotipik özelliği etkilemesine pleiotropi adı verilir. Örneğin Drosophila'da beyaz göz renginin meydana gelmesini sağlayan çekinik bir gen, aynı zamanda dişilerde sperm depolayan torbanın şeklini de belirler. Aynı şekilde Drosophila'da larvaların yarı şeffaf olmasını sağlayan çekinik bir gen, larvaların gelişimini de engelleyerek ölüme neden olur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü