Eğitim Sitesi

Plan Nedir? Plan Hakkında Kısaca Bilgi

Plan Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Plan:

Bir konuşma ya da yazıda söyleneceklerin ilgi ve önem derecesine göre sıralanması.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Plan:

Bir evin, bir mahallenin, bir köyün ya da bir ilçenin caddelerinin ve sokaklarının belli bir oran dahilinde küçültülerek kuş bakışı görünüşünün kağıda çizilmesine plan denir.

 

Coğrafya Terimi Olarak Plan:

Bir yerin kuşbakışı görünümünün belli bir oranda küçültülerek düzleme aktarılmasıdır. Plan bir tür büyük ölçekli haritadır. Ölçeği 1/20.000'e kadar olan çizimlerdir.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Plan:

Bir yapının yatay bir düzlemle kesildiği varsayılarak çizilen yatay kesiti. Yapının inşa edilebilmesi için, gerekli tüm projenin bölümlerini meydana getiren ve belirli ölçekler ve kuralarla çizilen resimlerdir. Uygulama projesinde çizilen planlara kat planları da denir. Kat planları binanın büyüklüğü veya küçüklüğü göz önüne alınarak 1/50-1/100 ölçeklerinde çizilirlerse de en çok kullanılan ölçek 1/50 ölçeğidir. Kat planları uygulama sırasında uygulayıcıya her türlü kolaylığı sağlayacak şekilde çizilir. Planlarda tüm odalar ve müstakil alanlar numaralandır. Planlar üzerinde müstakil bölümlerin alanları, ölçüleri, yapılacak kaplamaların cinsi, yapılacak boyaların cinsi, eşyaların yerleşimi gösterilir.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Plan:

Belli bir yerin bir ölçekte kuşbakışı çizimidir.

 

Sanat Terimi Olarak Plan:

Bir nesnenin ya da yapıtın yatay bir düzlem üzerindeki izdüşümü. Milattan 1500 yıl öncesine ait Mezopotamya tabletleri üzerinde bile planlara rastlandığına göre, kullanımının çok eski olduğu anlaşılmaktadır. Eski Mısır'da da bilinirdi. Antikite'de özellikle de Roma'da plan yapımı mimari etkinliğin önemli bir parçasıydı.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Plan:

Tasarlamak, düzenlemek.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Plan:

1. Plan en ayrıntılı haritalardır. Küçük alanlara ilişkin detaylı bilgi verir. Okullar, alışveriş merkezleri, parklar plan ile gösterilirler.

2. Bir işin, bir yapıtın gerçekleşmesi için uyulması tasarlanan düzen.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Plan:

Bir cismin yatay bir düzlem üzerinde kesildiği varsayılarak ölçekli olarak çizilen şekline plan denir.

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Plan:

Genel plan, yakın plan, dik ve yatay plan, değişik bakış açılı olarak çeşitlendirilebilecek, fotoğrafı çekilen nesnenin kadrajda konumlandırılması durumu.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Plan:

Belli bir yerin bir ölçekte kuşbakışı çizimi.

 

Özel Eğitim Terimi Olarak Plan:

Bir işin, bir eserin gerçekleştirilmesi için uyulması tasarlanan düzen.

 

İnşaat Terimi Olarak Plan:

Bir cismin yatay bir düzlemle kesildiği varsayılarak çizilen arakesit resmi, yatay kesit.

 

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Plan:

Resimde tablonun düzlemine paralel, düşey yüzeylerin her biri. Resimde gösterilen çeşitli nesneler arasında uzaklıklarına bağlı olarak meydana gelen boyut farkı.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Ninni: Ölçü ve uyak yönünden maniye benzeyen, genellikle çocukları uyutmak için özel bir ezgiyle söylenen anonim halk edebiyat ürünü.

    İleti: Sanatçının ya da yazarın eseriyle iletmek istediği asıl düşünceye verilen addır.

    Entimizm: İçtencilik.

    Antoloji: Gerçek sanat eseri değerindeki örneklerin bir araya getirildiği derleme yapıtlar. Yunanca anthos (çiçek) ve legein (toplama) sözcüklerinden türemiştir. Batı'da ilk örneklerini Yunanlılar verdi. Gadaralı Meleagros ile Makedonyalı Filippos'un Stephanos (Çelenk) isimle derlemeleri ilk antolojidir. Türkçe'deki ilk antoloji ise Ömer bin Mezid'in 1436'da yaptığı Mecmuatü'n Nezâir'dir. 83 şairin 397 şiirini kapsayan bu antolojiyi Prof. Dr. Mustafa Canpolat 1978'de Latin harfleriyle yayımlamıştır. Tanzimat Döneminde Ziya Paşa'nın yazdığı Harabat adlı eser divan şiirlerinden oluşmuş bir antolojidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü