Eğitim Sitesi

Pixel (Piksel) Nedir? Pixel (Piksel) Hakkında Kısaca Bilgi

Pixel (Piksel) Terimi Hakkında Bilgiler

Teknolojik Ürünler Terimi Olarak Pixel (Piksel):

Bir bilgisayar ekranında veya görüntüsünde programlanabilen temel renk birimi. Tüm sayısal görüntülerin en küçük parçası olan noktacıklara piksel denir.

Fiziksel değil mantıksal bir birimdir. Bir pikselin boyutu, ekranın ayarladığınız çözünürlüğüne bağlıdır.

İngilizcede resim parçası anlamına gelen “picture element ” birleşik kelimesinden çıkarılmıştır. Digital görüntüler yan yana gelen pikseller topluluğundan oluşmaktadır. Digital görüntü, imgenin eninde ve boyunda bulunan piksel sayısı ile tanımlanır. Mesela SD çözünürlükteki bir televizyon 640 x 480 pikselden (enine ve boyuna piksel sayısı) oluşurken, full HD çözünürlükteki bir televizyon 1080 x 1920 pikselden ve yeni piyasaya çıkan 4k yani Ultra hd bir televizyon ise 3840 x 2160 pikselden oluşur.

 

    Benzer Teknolojik Ürünler Terimleri

    WQVGA: Yüksek çözünürlüklü, geniş ekranlı LCD ekranlarına karşılık gelir.

    Buharlı Kombo Çamaşır/Kurutma Makinesi: Kullanım alanından kazanç sağlayan kombo üründe daha iyi temizlik ve kurutma performansı için yenilikçi buhar teknolojisini kullanır.

    EDGE: Bazı cep telefonlarına yerleştirilen, kullanıcıların multimedyaya ve diğer geniş bant uygulamalarına mevcut hıza göre üç kat hızlı erişmelerini sağlayan bir teknolojidir. EDGE: Enhanced Data for GSM Evolution (GSM Gelişimi için Geliştirilmiş Veri Hızı)

    İnç (”): (İngilizce inch ve çoğulu inches), 2,54 cm uzunluğundaki uzunluk ölçüsü birimidir. Cep telefonu ekranı, dijital fotoğraf makinesi ekranı, bilgisayar ekranı gibi ekranların büyüklüğü genelde bu İngiliz ölçü birimine göre ifade edilir. Televizyonun ekran büyüklüğü için de cm yerine bu ifade daha yaygın olarak kullanılır. Firmaların verdiği inç ile bunların cm olarak karşılığı zaman zaman birbirini tutmamaktadır. Mesela 40” bir televizyon için bir marka 100 cm yazarken başka bir marka 102 cm yazmaktadır. Farklar 1-2 cm’yi geçmez.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Teknolojik Ürünler Terimleri Sözlüğü