Eğitim Sitesi

Pixel Nedir? Pixel Hakkında Kısaca Bilgi

Pixel Terimi Hakkında Bilgiler

Uydu Terimi Olarak Pixel:

Görüntünün elemanıdır, tek bir oynanabilir noktadır.

 

Bilgisayar Terimi Olarak Pixel:

Resim elemanı için kullanılan kısaltma. Tek bir bitlik bilgi ile monitör üzerinde adreslenebilen tek bir noktadır.

 

Bilgisayar Terimi Olarak Pixel:

CCD gibi bir bilgisayar ekranının veya bir grafik sensor cihazının temel görüntü elemanı. Bilgisayar yaratabildiği en ufak nokta

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Pixel:

Bir CCD veya ekran teknolojisinde kullanılan çözünürlük bilgisindeki her bir noktayı ifade eder. Mesela 640×480 çözünürlüklü bir görüntüde 307200 adet nokta bulunur ki bu noktaların her birine pikxel denir. Çok fazla pixel daha büyük alana baskı ya da daha büyük görüntü bilgisi anlamına gelir.

 

    Benzer Uydu Terimleri

    Encoder: Bir sinyali alıcı tarafından sadece özel bir çözücü kullanarak izlenebilecek şekilde, elektronik olarak değiştirme işlemi için kullanılan cihaz.

    Frequency Division Multiple Access (FDMA): Frekans paylaşımlı çoklu erişim. Kapasitenin farklı frekanslar üzerinden paylaştırılması tekniği.

    Bandwidth (BW): Band genişliği; elektromanyetik spektrumdaki bir frekans sahasıdır. Bir devrenin veya sistemin çalıştığı veya geçirdiği frekans bölgesinin genişliğini gösterir. Örneğin bir telefon hattında konuşma sesinin taşınabilmesi yaklaşık 3KHz bir bant genişliği gerektirir. Oysa yerel bir TV kanalı 6 MHz kullanır. Uydularda ise karışımın engellenebilmesi için daha geniş 17.5-72 MHz arası bir bant kullanılır. Yüksek Bandwidth değeri, düşük bandwidth değerine göre 1 saniye içerisinde daha fazla bilgi taşıyabilir. Birimi Hertz (Hz)’dir.

    Indoor Unit (IDU): İletişim sistemlerinde kapalı ortamlarda (bina içi) kullanılan cihazların genel adıdır. Aynı cihaz için farklı model (outdoor – dış birim , indoor – iç birim) üretilebilir. VSAT, SCPC , uydu internet ya da diğer uydu haberleşme sistemlerinde uydu modeme verilen isimdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uydu Terimleri Sözlüğü