Eğitim Sitesi

Perdah Tekniği (Lüster) Nedir? Perdah Tekniği (Lüster) Hakkında Kısaca Bilgi

Perdah Tekniği (Lüster) Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Perdah Tekniği (Lüster):

Perdah tekniği çini ve seramik alanında bir sır üstü çalışmasıdır. Kap istenen renkte sırla sırlanıp fırınlandıktan sonra perdah adı verilen madde ile istenen örnekler yapılır ve az hararetli, dumanlı bir fırında tekrar fırınlanır. Bu fırınlamadan sonra, kap madeni bir parlaklık kazanır.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Perdah Tekniği (Lüster):

Perdah tekniği çini ve keramik alanında bir sır üstü çalışmasıdır. Kap istenen renkte sırla sırlanıp fırınlandıktan sonra perdah adı verilen madde ile istenen örnekler yapılır ve az hararetli, dumanlı bir fırında tekrar fırınlanır. Bu fırınlamadan sonra, kap madeni bir parlaklık kazanır.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Kurgan: 1. Orta Asya Türkçesinde kale anlamına gelen bir sözcükten Rus diline girmiştir. Bu dilde yığma mezar tepesi yani Tümülüs karşılığı kullanılır. En erken kurganlar M.Ö. 4.binde Kafkasya'da ortaya çıkmış, kısa bir süre sonra Güney Rusya stepleri ve Ukrayna'ya da yayılmıştır. Genel anlamda mezar olarak kullanılır. 2. Orta Asya'nın kuzeyinde özellikle milattan önce ve miladın ilk yüzyıllarında yaygın bir biçimde uygulanan toprak altı mezar yapısı. Kütüklerden ahşap yığma tekniğiyle yapılmış bir mezar odası ve bunu gizleyen bir toprak yığınından oluşur. 3. İlk Çağda Orta Asya Türklerinin eş ya ve hayvanlarıyla birlikte gömüldükleri mezar tipi.

    Kakma: 1. Özellikle ahşap ve madene; renkli ağaç, sedef, fil dişi, metal gibi değişik malzemeleri gömerek uygulanan süsleme sanatı. 2. Ağaç üzerinde veya diğer ahşap malzemede, mobilyada, belirlenmiş desen ve çizimlere göre oyulmuş yuvalara gümüş, sedef vb. süs maddeleri kakılıp oturtularak yapılan (iş).

    Değerlendirme: Değerlendirmek işi, kıymetlendirme.

    Ekspresyonizm: Dışavurumculuk ya da Anlatımcılık da denir. 20.yy.ın başlarında Avrupa'da ortaya çıkan sanat ve mimarlık akımı. Güzel sanatlarda Rönesans'tan beri hüküm sürmüş doğaya uygun betimleme anlayışından bir kopuş olan dışavurumculukta, sanatın asıl amacı, sanatçının duygularını ve iç dünyasını, renk, çizgi, yüzey ve kütle aracılığıyla dışa vurmasıdır. Bu duyguları daha güçlü yansıtabilmek için sanatçılar tasarımda denge ya da güzellik gibi geleneksel kavramlardan uzaklaşarak biçimbozma (deformasyon) yöntemini yaygınlıkla uygulamışlardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü