Eğitim Sitesi

Paye Nedir? Paye Hakkında Kısaca Bilgi

Paye Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Paye:

Derece, rütbe karşılığında kullanılan deyim.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Paye:

Yapıda duvar örme yöntemleriyle yapılmış düşey taşıyıcılara verilen ad. Bunlar, kare, dikdörtgen daire ya da çokgen plânlı olabilir.

 

Sanat Terimi Olarak Paye:

Örülerek meydana getirilmiş kare, dikdörtgen ya da daire kesitli tek taşıyıcı, ayak. Yapılarda kullanılan taşıyıcı destek.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Çektiri: Osmanlı donanmasında kullanılan geleneksel savaş gemisidir. Kürekle gidebilen, tek direkli ve yelkeni sadece hız artırmada yardımcı olarak kullanılan bir gemidir.

    Sünnet: Hz. Muhammet'in Müslümanlarca uyulması gerekli sayılan davranışlarıyla şu ya da bu konuda söylemiş olduğu sözlerin tümü.

    Diplomatika: Yazışma bilimidir. Devletlerin iç ve dış yazışmalarını, antlaşmalarını ve bu tür belgelerin yazım üsluplarını inceler.

    Kast Sistemi: Soydangelimle sınırlandırılmış kapalı sınıf sistemidir. Hindistan'da ortaya çıkmıştır. Aryânî ırkı kendi üstünlük ve bütünlüklerini koruyabilek için halkı birbirinden farklı sosyal sınıflara ayırmışlardır. Bu sınıflar sırasıyla şöyledir: 1. Brahmanlar (din adamı ve bilginler). 2. Kısatriyalar (prensler ve askerler). 3. Vaisyaslar-Vikyalar (hayvancılık ve tarımla uğraşanlar) 4. Çudralar (işçiler, sanatkarlar ve köleler). Bir de bu sınıfların dışında kalan "Paryalar" vardır. Bunlar insan yerine dahi konulmazdı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü