Eğitim Sitesi

Pastiş Nedir? Pastiş Hakkında Kısaca Bilgi

Pastiş Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Pastiş:

Direk bir kopya olmayan, ama başka bir sanat eserinden ödünç alınan tarz ve elemanlar kullanılarak yapılan sanat eseri.

 

Edebiyat Terimi Olarak Pastiş:

Bir yazarın dil ve anlatım özelliklerine, alay etmek amacıyla onu anımsatan, çağrıştıran bir biçimde öykünme.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Semiotik: Dinsel resim ve göstergelerin genel sistemidir. Dört şekli vardır. 1- Sentaks(söz dizimi) göstergeler arsındaki bağlantılarla ilgilidir. 2- Semantik(anlambilim) göstergelerle anlamları arasındaki bağlantılarla ilgilidir. 3- Pragmatik yönü, kişisel üslup göstergelerle yaratıcıları, göndericileri ve alıcıları arasındaki bağlantılarla ilgilidir. 4- Sigmatik, göstergelerle bunların gösterdikleri arasındaki bağlantıları içerir.

    Amorf: Biçimi belirli bir düzene uymayan. Tanımlanması zor, düzensiz biçimlerde bulunan mineral, madde ya da nesneler için kullanılır.(fr. Amorfe)

    Kabartma: 1. Rölyef olarak da bilinir. Bir düzlem üstüne tasarlanıp gerçekleştirilen heykelcilik ürünü. Kabartmada, üç boyutlu heykele özgü niteliklerin yanı sıra perspektif gibi iki boyutlu resimsel ögelerden de yararlanılır. Taşın yanısıra ahşap, metal, seramik, pişmiş toprak, fildişi ve alçı en yaygın kullanılan malzemeleridir. 2. Bir biçimin veya bir süslemenin düz yüzey üzerindeki çıkıntısı. Kil, alçı, taş vb. işlenebilir gereçleri girintili çıkıntılı yüzeyler durumunda biçimlendirerek yapılan eser. 3. Kil, alçı, taş vb. işlenebilir gereçleri alçaklı yüksekli yüzeyler hâlinde biçimlendirerek yapılmış eser.

    Boya: Bünyesinde renk bulunan maddelere boya denir. Boyalar yapıldıkları yapıştırıcı maddelere göre isim alırlar: Yağlı boya, sulu boya gibi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü