Eğitim Sitesi

Partenogenez Nedir? Partenogenez Hakkında Kısaca Bilgi

Partenogenez Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Partenogenez:

Yumurtanın döllenme olmaksızın gelişerek yeni canlı meydana getirmesi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Partenogenez:

Yumurtanın döllenme olmaksızın gelişerek yeni canlı meydana getirmesi.

 

Biyoloji Terimi Olarak Partenogenez:

1. Yumurtanın döllenme olmaksızın gelişerek yeni canlı meydana getirmesi. Bu tip çoğalma bal arısı, eşek arısı ve bazı Arthropoda'lar arasında yaygındır.

2. Yumurta hücrelerinin, sperm hücreleri ile döllenmeden mitoz geçirmeye başlayarak, bir canlıyı oluşturması şeklindeki üreme tipi.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Kromozomal Hastalıklar: Genetik yapıların, sayısında veya yapısında eksiklik/fazlalık bulunması durumunda meydana gelen hastalıklar.

    Turner: X taşımayan bir yumurta hücresinin X taşıyan sperm hücresi ile döllenmesinden X0 (45 kromozomlu) zigot oluşur. Geliştiklerinde bu dişilerin boyunlarının iki yanında kalın deri kıvrımları vardır, fakat normal bir dişi gibi görünürler. Normal dişilerden biraz daha kısa boylu, parmakları kısa ve küttür. Eşeysel olgunluğa erişemezler, kısırdırlar.

    Antijen: Vücuda girişi kendisine karşı antikor oluşmasına sebep olan protein yapısında madde.

    Gen-Kromozom Teorisi: 1902 yılında Walter S.Sutton'ın yaptığı gözlemlere dayanarak oluşturduğu hipotezine göre, "Genler kromozomlar üzerinde yerleşmiş gerçek fiziksel birimlerdir. Bir özelliği oluşturan iki genin her biri bir kromozom çiftinin bir üyesi üzerinde bulunur." Sutton'ın ileri sürdüğü bu hipotez daha sonra farklı bilim insanlarının çalışmaları ile desteklenerek gen-kromozom teorisi adını almıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü