Eğitim Sitesi

Parlamento Nedir? Parlamento Hakkında Kısaca Bilgi

Parlamento Terimi Hakkında Bilgiler

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Parlamento:

Başlıca görevi kanun yapma(yasama), devlet bütçesini çıkarma, hükümeti denetleme olan ve üyeleri halkoyu ile belirli bir süre için seçilen meclis.

 

Tarih Terimi Olarak Parlamento:

Belirli sürelerle ve belirli bir süre için, yurttaşların oylarıyla seçilen milletvekillerinin oluşturduğu, ülkenin yasalarını yapan, devlet bütçesini çıkaran, hükümetini denetleyen ve anayasaya göre daha başka görevleri ve yetkileri bulunan meclis ya da meclsler.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Parlamento:

Halkın oyu ile seçilen ve yasama gücünü kullanan milletvekillerinin oluşturduğu meclistir. Parlamentonun temel görevi yasa yapmak, yasa değiştirmek, işlevini yitiren yasaları yürürlükten kaldırmaktır. Bunun yanı sıra parlamento, hükümetleri oluşturur ve çalışmalarını denetler, yaptığı bütçe ile devletin parasını harcama yetkisini hükümete verir.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Parlamento:

Başlıca görevi yasama, devlet bütçesini çıkarma, hükûmeti denetleme olan ve üyeleri halkoyu ile belirli bir süre için seçilen meclis veya meclisler, yasama kurulu, yasama meclisi, yasama organı.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Parlamento:

Başlıca görevi yasama, devlet bütçesini çıkarma, hükûmeti denetleme olan ve üyeleri halkoyu ile belirli bir süre için seçilen meclis veya meclisler, yasama kurulu, yasama meclisi, yasama organı.

 

    Benzer İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri

    Anayasa: 1- Bir devletin yönetim biçimini belirten, yasama, yürütme, yargılama güçlerinin nasıl kullanılacağını gösteren, yurttaşların kamu haklarını bildiren temel yasa, kanunuesasî. 2- Bir devletin dayandığı temel esasları ve ana kuruluşunu gösteren belgedir.

    Hadim: Hizmet eden, hizmet edici.

    Mah: Ay.

    Kışla: Askerin oturması için yapılmış büyük yapı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri Sözlüğü