Eğitim Sitesi

Parazitizm (Parazitlik ) (+/-) Nedir? Parazitizm (Parazitlik ) (+/-) Hakkında Kısaca Bilgi

Parazitizm (Parazitlik ) (+/-) Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Parazitizm (Parazitlik ) (+/-):

Parazitizm (Parazitlik ) (+/-)Birlikte yaşayan iki canlıdan biri birliktelikten yararlanırken diğeri zarar görür. Yarar sağlayan canlıya parazit (asalak) zarar gören canlıya konak canlı denir.

1. Tek Hücreli Parazitler: Virüsler, sıtma mikrobu (Plazmodyum) gibi.

2. Hayvansal Parazitler:
A) Dış Parazit : Bit, pire, kene gibi hareket organı ve sindirim enzimi olan parazitlerdir.

B) İç Parazit: Tenya kıl kurdu gibi hareket organı, sindirim enzimi olmayan, sadece sindirilmiş besinleri (glikoz, a.a ) kullanabilen parazitlerdir. Bu nedenle konak canlının sindirim sisteminde yaşamını sürdürebilir.

3. Bitkisel Parazitler:
A) Yarı Parazit: Özel emeçleri ile konak canlının odun borularından su ve mineral alarak fotosentez yapabilen bitkilerdir. Örnek: Ökse otu

B) Tam Parazit: Emeçleri ile konak bitkinin soymuk borularından organik besin alan, renksiz, fotosentez yapamayan bitkilerdir. Örnek: Küsküt

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Tek Yıllık Bitki: Yaşam devirlerini bir yıl içinde tamamlayan bitkiler.

    Ototrof Beslenme (Üretici): İnorganik maddeleri organik besin maddelerine çevirebilen, hazır besin kullanmayan canlıların beslenme şeklidir. Bitkiler, algler ve bazı bakterilerin beslenme şeklidir. Bu çevrimde enerji kullanılır.

    Vitamin: Bir organizmanın normal metabolik faaliyetleri için küçük miktarlarda gerek duyduğu organik madde. Hayvanlar bazı vitaminleri yeterli oranlarda sentezleyemediği için besin içinde hazır olarak almak zorundadır.

    Kallus: Doku farklılaşması olmadan oluşan hücre yığınlarına kallus denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü