Eğitim Sitesi

Paralaks Nedir? Paralaks Hakkında Kısaca Bilgi

Paralaks Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Paralaks:

Telemetreli fotoğraf makinelerinde, bakaçtan alınan görüntü ile objektiften film yüzeyine yansıyan görüntü arasındaki açı farkı. Bu tip hata 35 mm. lik refleks makinelerde oluşmaz.

 

Denizcilik Terimi Olarak Paralaks:

Hakiki ufuk ile hissi ufuktan ölçülen irtifalar arasındaki fark. 

 

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Paralaks:

Stereomodelde eşlenik nesnelerin ya iki ölçü markasının farklı konumda olması nedeniyle oluşan aykırılık, çakışmama, çakışmama büyüklüğü.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Paralaks:

Bir nesnenin, gözlemcinin hareketine bağlı olarak yer değiştiriyor görünmesi.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Elektronik Flaş: Bir elektrik kondansatöründeki elektrik enerjisinin gaz dolu bir tüpten geçerken çıkardığı parlak ışığı, fotoğrafta yapay ve yardımcı aydınlatma kaynağı olarak kullanılmasını sağlayan elektronik aygıt.

    Odaklama Camı: Fotoğraf makinelerinde fotoğrafı çekilecek cismin görülebilmesin ve odaklanmasını sağlayan, genellikle beyaz renkli buzlu cam.

    Roll Film: Bir tarafı ışığa karşı duyarlı duyarkat ile kaplanmış ve diğer tarafı kıvrılmaya karşı işlem görmüş plastik kaplı ince saydam film.

    Viewfinder (Vizör): Bu sayede siz çekmek istediğiniz alanı gözünüzü ona dayayarak görür ve çekimi yaparsınız. Bazı kameralar vizör kullanmaz. Yerine renkli LCD ekran kullanarak çekim imkanı sunar. Fakat genelde tüm kameralarda hem optik vizör hemde renkli LCD ekran bulunur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü