Eğitim Sitesi

Paradoks Nedir? Paradoks Hakkında Kısaca Bilgi

Paradoks Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Paradoks:

Sezgisel olarak doğru kabul edilmiş öncüllerden yola çıkarak tümdengelim yoluyla bir çelişki ya da doğru olmayan, temel inançlara aykırı bir sonuç çıkarma durumu.

 

Sanat Terimi Olarak Paradoks:

Çelişki. 3.felsefe Düşünceler arasında tartışmaya açık, kesin bir yargı içermeyen karşıtlık.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Ütilitarizm: Ahlaksal eylemin amacı faydadır. Her eylem bireye sağladığı fayda ölçüsünde değerlidir. Bize fayda sağlayan durumlar değişirse ahlak sistemimiz de değişecektir. Bir eylem, bir insana fayda sağlıyorsa iyi, sağlamıyorsa kötüdür. Herkese fayda sağlayan durumlar farklı olacağına göre herkesin ahlak yasası da farklı olacaktır. Dolayısıyla evrensel bir yasa yoktur.

    Doğuştancılık(İnneizm): Genel olarak, belirli insani özelliklerin sonradan kazanılmış olmayıp, doğuştan getirildiğini öne süren anlayış. Daha özel olarak da epistemolojide, bilgimizin en azından bir bölümünün ya da bilgi için temel oluşturan kavram, ilke ve fikirlerin doğuştan olduğunu savunan öğreti.

    Biçimcilik (formalizm): Şekli, biçimi özden üstün tutan, parçanın bilgisine karşı bütünsel şeklin bilgisini temel alan öğretilerin genel adı.

    Hukuk: Bireylerin birbirleriyle ve toplum ile olan ilişkilerini düzenleyen ve devlet gücünün desteğindeki yaptırımlarla uyulması zorunlu duruma getirilen kurallar bütünüdür.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü