Eğitim Sitesi

Pantomim Nedir? Pantomim Hakkında Kısaca Bilgi

Pantomim Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Pantomim:

"Her şeyi öykünen" anlamına gelir. Düşünceleri, duyguları sözsüz olarak çoğu kez koro ya da müzik eşliğinde, dansla ya da haraketle ve yüz anlatımı ile yansıtmayı amaç edinen oyun türü.

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    Grotesk: 1- Gülünç, güldürücü. 2- Tiyatroda karikatürleştirme işleminin özü olan grotesk,seyirciyi yabancılaştırarak, tuhaf ve şaşırtıcı biçimlerle karşıt görüntüleri birleştirerek güldürmeye yönelen ,ussal dizgiye karşı çıkarak,ussal bir sonucu getiren,temelde ciddi,ama görünüşte gülünç ve abartılı olan biçim.

    Alçaltma: Kişi alçaltması, masa alçaltması da kullanılır. Küçük yüzeyli bir inip kalkan elemandır ki şahısları, küçük dekor parçalarını veya mobilyaları yükseltip, alçaltmak için kullanılır. Alçaltmanın üst parçası olan alçaltma tablosu ya sahne zemininin bir parçasını teşkil eder ya da bunun altında hazır bulunur. Bu işlem sırasında zeminde oluşan açıklık sahne zemininin altına kayarak yukarı hareket etmeden biraz önce açılan bir sürgüyle kapatılır.

    Takipçi: Takip eden ışık için kullanılan kısaltmadır. Göstericinin bir ışık konisiyle sarılmasını ve oyun zemini üzerindeki yolu boyunca takip edilmesini sağlar.

    Antik Komedya: İ.Ö 486 yılında başlayan ve aşağı yukarı İ.Ö 200 yılına kadar süren bir dönem içindeki yunan ve Latin komedyaları için kullanılan terim. yunan komedyasının üç evresi vardır; eski komedya (aristofanes), orta komedya (antifanes, aleksis) ve yani komedya (menandros) Latin komedyasının iki ustası Plautus ile Terentius'tur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü