Eğitim Sitesi

Pankromatik Nedir? Pankromatik Hakkında Kısaca Bilgi

Pankromatik Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Pankromatik:

Görülebilir renk tayfının tüm renklerine ve biraz da morötesi ışınlara karşı duyarlı bir duyarkata sahip olan filmlerin kod ismi.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    ASA, ISO ve DIN: Filmlerin hızını ya da ışığa karşı duyarlılıklarını belirleyen ölçü birimi; ASA, Amerikan standardını, DIN Alman Standardını, ISO ise uluslararası fotoğraf film standardını ifade eder. Günümüzde bu sistem yerini uluslararası onaylanmış ISO sistemine bırakmıştır.

    Işık aynası: Fotoğrafçılıkta ışığı yansıtmak için ışık kaynağının önüne konulan nesne.

    Time-Lapse: Belli aralıklar ile yapılan bir seri çekim modunu ifade eder. Mesela bir çiçeğin sabah açılmasını bu mod ile seçtiğiniz zaman aralıklarına göre kare kare yakalayabilirsiniz. Bu modda yapılan ardıl çekim aralıklarını siz seçiyorsunuz. Buna göre saatte 60 kare çekim de mümkün, 15 kare çekim de.

    CCD (Charged - Coupled - Device): 1- Dijital fotoğraf makinelerinde görüntü yazımlamayı destekleyen teknoloji. Bu makinelerde, pozometrelerde kullanılan ve ışığa karşı çok hızlı tepki veren silikon hücrelerinin milyonlarcasının bir araya gelmesiyle oluşan CCD (Charged - Coupled - Device) teknolojisi kullanılmaktadır. Bu teknoloji ile görüntüler artık film gibi bir elemana değil, doğrudan sayısal ortamlara yazımlanmaktadır. 2- Bir görüntünün oluşumunda kameralarda kullanılan bir ışık algılama sensör çipidir denebilir. Film ya da video kaset yerine kullanılmıştır. Fakat CCD'ler analog aletlerdir. Işık bilgisi objektiften geçerek bu çip üzerine düşer, renk ve şekil oluşumu bu çip üzerinde AD konvertör aracılığıyla da dijital olarak gerçekleşerek hafıza ünitesinde kaydedilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü