Eğitim Sitesi

Palmet Nedir? Palmet Hakkında Kısaca Bilgi

Palmet Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Palmet:

İlkçağ sanatından beri kullanılan bir bezeme motifi. Dilimli simetrik yaprak şeklinde olup, adını Yunanca palma = el sözcüğünden alır.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Palmet:

Bir sapın iki tarafında uzanan yapraklardan oluşan süsleme. Palmiye dalı, yelpaze şeklinde kabartma desen.

 

Sanat Terimi Olarak Palmet:

1. İlkçağ sanatından beri kullanılan bir bezeme motifi. Dilimli simetrik yaprak şeklinde olup, adını Yunanca palma(el) sözcüğünden alır.

2. Bir orta eksenin her iki yanında simetrik olarak düzenlenmiş yelpaze gibi birbirinden ayrı duran yapraklardan oluşan bitkisel bezeme öğesi.

3. Bir sapın iki tarafında simetrik olarak sıralanmış uzunca yapraklardan oluşan üsluplaştırılmış bitkisel bezeme ögesi.

 

    Benzer Arkeoloji Terimleri

    Katedral: Piskoposluk kilisesi. Genellikle boyut açısından normal kiliselerden daha büyüktür.

    Kyma Reversa (Lesbos Kymatıonu): Üstteki dışbükey bölümü çıkıntı yapan dalgalı bir korniş. Çoğunlukla kalp biçimli yaprak motifleriyle süslenmiştir.

    Mısır Hiyeroglif Yazısı: Mısır hiyerogliflerinde 700'den fazla işaret bulunmaktadır. Bu yüzden de okuma yazma oranı düşüktür. Çünkü hiyeroglif bir harf yazısı değildir. Birbirinden kolaylıkla ayırt edilebilecek yüzlerce sembolden oluşur. Her işaret belli bir sesi veya nesneyi temsil eder. Bu yazı soldan sağa veya sağdan sola ya da yukarıdan aşağı yazılabilir, okumak için ölçüt sembollerdeki insan ya da hayvan figürlerinin baktıkları yöndür. Kimi işaretler bir harfe, kimileri iki, kimileri de üç harfe bazılarıysa bir kelimeye karşılık gelir.

    Büst: İnsanın vücudunun başını ya da göğüsten yukarısını gösteren heykel.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü