Eğitim Sitesi

Özel Yönetimli (Ayrıcalıklı-İmtiyazlı) Eyaletler Nedir? Özel Yönetimli (Ayrıcalıklı-İmtiyazlı) Eyaletler Hakkında Kısaca Bilgi

Özel Yönetimli (Ayrıcalıklı-İmtiyazlı) Eyaletler Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Özel Yönetimli (Ayrıcalıklı-İmtiyazlı) Eyaletler:

İçişlerinde serbest, dış işlerinde Osmanlıya bağlı olan eyaletlerdir.
Hicaz, Kırım, Erdel, Eflak, Boğdan

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Ocaklık Arazi: 1. Geliri kale muhafızları ve tersane masrafları için ayrılmış topraklardır. 2. Tersane ve diğer ordu hizmetleri için geliri bırakılan arazilerdir. Gerek ocaklık ve gerek yurtluk arazilerin verilmesinde herhangi bir hizmet aranmazdı. Hudut kalelerinin korunması için tahsis edilirdi.

    Saadetlû(Saadetli): Osmanlı Devieti'nde albay ile korgeneral arasındaki rütbelilere ve bunlara denk makamlarda bulunan sivillere hitap ederken söylenen deyim.

    Kuva-İ Milliye: Mondros Ateşkes Antlaş-ması'nın imzalanmasından sonra, Anadolu'da başlayan işgallere ve azınlıkların ayrılıkçı hareketlerine karşı kurulan silahlı halk güçleridir. Yurtseverler tarafından kendiliğinden oluşturulan bu örgütler, bölgesel kurtuluşu hedeflemişlerdir. Sivas Kongre'si ile Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti adı altında birleşmişlerdir. Daha sonra düzenli ordu kurulmuş ve Kuva-i Milliye adı altındaki örgütlülük sona ermiştir.

    Mihrap: Cami ve mescitlerin içinde Kâbe yönünü belirten, binanın o yöndeki duvarında bulunan ve imama ayrılmış olan oyuk ya da girintili yerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü