Eğitim Sitesi

Özdeyiş Nedir? Özdeyiş Hakkında Kısaca Bilgi

Özdeyiş Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Özdeyiş:

Bir düşünceyi, bir duyguyu, bir ilkeyi kısa ve kesin bir biçimde anlatan, genellikle kim tarafından söylendiği bilinen özlü söz, vecize.

 

Edebiyat Terimi Olarak Özdeyiş:

Bir düşünceyi, bir duyguyu, en kısa ve en özlü biçimde anlatan yoğun anlamlı bilgece söz.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Özdeyiş:

Bir düşünceyi, bir duyguyu, bir ilkeyi kısa ve kesin bir biçimde anlatan, genellikle kim tarafından söylendiği bilinen özlü söz, vecize.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Özdeyiş:

Bir düşünceyi, bir duyguyu, bir ilkeyi kısa ve kesin bir biçimde anlatan özlü söz

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Özdeyiş:

Bir düşünceyi, bir duyguyu, bir ilkeyi kısa ve kesin bir biçimde anlatan, genellikle kim tarafından söylendiği bilinen özlü söz, vecize, kelamıkibar.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Topluluk Adı: Şekil bakımından teklik durumunda olduğu halde, anlamca topluluk kavramı taşıyan ad: alay, bölük, grup, ordu vb.

    Teşhis - İntak (Kişileştirme - Konuşturma): İnsana özgü nitelikleri insan dışındaki varlıklara aktarmaya kişileştirme denirken, bu varlıkların insan gibi konuşturulmasına da konuşturma denir. Örnek: Güneş ışığında yağmurunu döken bulutlar sanki gülüyordu. (Teşhis) Ufukta günün boynu büküldü. (Teşhis) Dal, bir gün dedi ki tomurcuğuna : Tenimde bir yara işler gibisin. (İntak)

    Kâtip: Sekreter, yazman.

    Sohbet (Söyleşi): Sohbet, bir konuyu fazla derinleştirmeden, karşınızda biri varmış da onunla konuşuyormuşçasına işleyen yazılardır. Sohbette yazar, kişisel görüşlerini, düşüncelerini bir söyleşi sıcaklığıyla anlatır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü