Eğitim Sitesi

Oturak Nedir? Oturak Hakkında Kısaca Bilgi

Oturak Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Oturak:

Osmanlı ordusunda emekliye ayrılan asker. Emekli.

 

Denizcilik Terimi Olarak Oturak:

Kürekle hareket eden teknelerde kürekçilerin oturarak kürek çektikleri alabandadan alabandaya uzanan tahtalar. 

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Türkmen: Müslüman Oğuzlara verilen ad.

    Hassa: 1-Büyük Selçuklu Devleti ile Anadolu Selçuklu Devletinde merkezde bulunan, savaşlarda ele geçirilen küçük yaşlardaki kölelerin eğitilmesiyle oluşturulan, düzenli, maaşlı ve yaya olan ordudur. 2- Padişahlara ve saraylara özgü hizmetler hakkında bir deyim.

    Kazasker: İlim, din ve yargı bakımından en büyük rütbe. Aslı kadıasker olan, Osmanlı Dönemi'nde, kadıların başında bulunan, askerlerle ilgili şeriat sorunlarını çözüme bağlamakla yükümlü, belli bir aşamaya kadar olan kadıları ve müderrisleri atamaya yetkili, ilmiye sınıfının yüksek aşamasında bulunan ve Divan-ı Hümayun'un üyesi olan devlet görevlisidir. Başlangıçta yalnızca Rumeli Kazaskeri varken daha sonra Anadolu Kazaskerliğide oluşturulmuştur. Kıdemce her zaman Rumeli Kazaskeri üstündür.

    Takvim: Zamanı gün, ay, yıl olarak belirli bölümlere ayırma yöntemidir. Takvim: Zamanı, gün, ay ya da yıl gibi uzun süreli dönemlere bölen çizelgelere de takvim denir. Takvimlerin hazırlanmasında ay ve güneşin hareketleri esas alınmıştır. Dolayısıyla takvimle uğraşan toplumlarda astronomi bilimi gelişmiştir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü